x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Transplant: avem medici, lipsesc donatori

Transplant: avem medici, lipsesc donatori

de Monica Cosac    |    18 Iun 2015   •   14:22
Transplant: avem medici, lipsesc donatori

România se situează peste media europeană ca rata de supravieţuire posttransplant renal, însă mii de pacienţi riscă să îşi piardă viaţa aşteptând un rinichi compatibil. Urologii spun că numărul donatorilor în moarte cerebrală a scăzut radical în acest an.

Specialiştii urologi spun că rata de supravieţuire a pacienţilor cu transplant renal l;a zece ani după operaţie este de peste 80%, mult mai mare comparativ cu media europeană, care este de 65%. Anul trecut, 148 de bolnavi au beneficiat de un rinichi nou, însă, în acest an, au fost făcute doar 53 de transplanturi renale la Centrul de la Fundeni. Dintre acestea, doar 22 au fost realizate cu grefe primite de la donatori în moarte cerebrală, restul fiind făcute cu cu grefe de la donatori în viaţă, informează academicianul Ioanel Sinescu, şeful centrului de transplant de la Fundeni. O explicaţie ar fi că, în acest an, numărul donatorilor în moarte cerebrală a scăzut, probabil din lipsa de informare despre importanţa donării de organe pentru salvarea altor vieţi.

Medicii spun că 80% dintre cei care au rude în moarte cerebrală sunt de acord cu prelevarea de organe, iar soluţia ar fi o intensificare a activităţii la nivelul secţiilor de terapie intensivă, acolo unde se pune diagnosticul de moarte cerebrală. Dacă prelevarea rinichiului se face în timp util, mult mai mulţi pacienţi vor fi salvaţi.

O veste bună este că, în curând, toate secţiile de urologie din ţară vor fi dotate cu instrumentar nou, ecografe de diagnostic şi mese tarapeutice. Astfel, pacienţii vor beneficia de tratamente mai puţin invazive, mai puţine zile de spitalizare, o recuperare mai scurtă şi rezultate mai bune faţă de metodele clasice, au anunţat specialiştii la Congresul Naţional de Urologie ROMURO 2015.


„Urologia românească se va bucura de un amplu proiect ce vizează retehnologizarea în ansamblu, ce va permite crearea de condiţii şi echipamente de top. Proiectul va fi finanţat de Ministerul Sănătăţii, valoarea acestuia ridicându-se la peste 11 milioane de euro”Acad. I. Sinescu, preşedintele Asociaţia Română de Urologie


1.617 transplanturi renale au fost făcute din 1997, la Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni
 

×