x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tuia de milioane, uscat pe marginea DN 1

Tuia de milioane, uscat pe marginea DN 1

de Iulia Barbu    |    29 Aug 2009   •   00:00
Tuia de milioane, uscat pe marginea DN 1
Sursa foto: Jurnalul foto/

Arbuştii tuia de pe DN 1 nu mai sunt verzi de mult! Amenajarea peisagistică a costat 600.000 de lei, bani de la stat! Compania Naţională de Drumuri a plătit suma, dar nu a recepţionat lucrarea. Lena Construct i-a plantat, dar nu a dorit să comenteze. Arbustul tuia s-a transformat în cenuşă, una de 18 milioane de lei, atât cât au plătit pentru o bucată.



Jurnalul Naţional a publicat în luna iunie mai multe materiale despre arbuştii tuia plantaţi pe marginea DN 1, la ieşire din Bucureşti. Pe atunci, copăceii erau uscaţi doar de jumătate. La mai bine de două luni de la publicarea materialelor, nici o instituţie a statului nu a dat atenţie acelor arbuşti pentru care investiţia a fost mai mult decât generoasă.

Pe 3,7 kilometri s-au aruncat 325 de arbuşti. Pentru investiţia peisagistică s-au dat 600.000 de lei! Astfel, cel mai scump arbust tuia de pe piaţa din România este cel de pe DN 1. Jurnalul Naţional "a numărat" investiţia plătită cu ochii închişi de Compania de Drumuri: 325 de arbuşti tuia uscaţi. Final de ecuaţie: 18 milioane de lei bucata.

În urma materialelor publicate de Jurnalul Naţional, singura reacţie a fost un drept la replică trimis de biroul de presă al CNADNR, prin care se semnala că imaginea companiei a fost prejudiciată prin faptul că informaţiile au fost prezentate în mod denaturat. Astfel că, în adresa CNADNR erau trecute următoarele date: "Amenajarea peisagistică realizată pe DN 1 este prevăzută în cadrul contractului pentru obiectivul 1a "lărgirea DN 1 între Aeroportul Băneasa şi Aleea Privighetorilor" şi respectiv "lărgirea DN 1 între Aleea Privighetorilor şi Pasajul Otopeni.

Valoarea investiţiei pentru amenajarea peisagistică este de 591.719,411 lei. Preţurile arbuştilor, inclusiv transportul şi plantarea, sunt următoarele: arbust răşinos - 173,726 lei, arbust foios - 171,399 lei pentru 935 de bucăţi, arbust foios - 173,726 lei pentru 1.720 de bucăţi, metru pătrat iarbă - 3,789 lei, jardinieră suspendată - 229,8 lei. În total au fost plantaţi 550 de arbuşti răşinoşi şi 2.655 de arbuşti foioşi, iar suprafaţa pe care a fost plantată iarbă este de 5.183 mp.

Suprafaţa amenajării peisagistice este cuprinsă pe ambele părţi ale DN 1, între km 8+050 şi km 11+935. Amenajarea a fost realizată de firma SC Ilimaflor, subcontractorul antreprenorului general SC Lena Construt". Astfel, din birourile companiei, datele arată verzi, cât se poate de verzi. Realitatea contrazice însă atât suprafeţele despre care se vorbeşte în comunicat, cât şi cifrele.

INVESTIŢIE DE MILIOANE
Arbuştii tuia au venit la pachet cu un contract de reabilitare semnat de CNADNR cu Lena Construct.
Am întrebat atunci atât pe beneficiar, cât şi pe antreprenor care sunt sumele investite şi câţi copăcei au fost plantaţi. "Din câte ştiu eu, lucrarea ar fi trebuit să fie realizată anul trecut. Ulterior, Lena trebuie să o predea spre întreţinere direcţiei de drumuri Bucureşti. În momentul în care se face recepţia, direcţia preia întreţinerea acestora. Nu sunt la curent cu această problemă, dar se pare că urma să se semneze un proces-verbal de predare cu CNADNR. Contractul acela cu Lena era şi al companiei, într-un fel", a explicat pe atunci Constantin Dumitrescu, director investiţii DRDP Bucureşti.

SMARALDUL PREŢIOS
Arborele vieţii, plantat pe DN 1 este pretenţios şi nu rezistă la secetă.
De obicei este recomandat pentru zonele de munte, expunerea la soare şi la praf transformând preţiosul arbore al vieţii într-o o investiţie moartă. Solul trebuie pregătit pentru arbuştii tuia cu suplimente de pământ vegetal. Rădăcina trebuie să fie învelită într-un furtun, prin care arbustul să primească apa de care are nevoie când este udat săptămânal.

×
Subiecte în articol: economic uscat tuia dn1