x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tulpina Omicron poate deveni comunitară la sfârșitul lunii ianuarie

Tulpina Omicron poate deveni comunitară la sfârșitul lunii ianuarie

29 Dec 2021   •   13:00
Tulpina Omicron poate deveni comunitară la sfârșitul lunii ianuarie

În luna ianuarie, există posibilitatea ca tulpina Omicron să devină dominantă, iar la sfârșitul lunii să devină comunitară, a spus miercuri Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, care a prezentat trei scenarii ale valului 5.

„Dacă ar fi să urmăm rata de transibilitate mult mai mare a Omicronului, previziunile noastre arată faptul că este posibil ca maximul atins în valul anteior să fie atins mult mai repede în situația prezentă, mai exact în 31 de zile, față de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă neapărat ca vom avea 25.000 de cazuri, ele s-ar putea să fie mult mai multe decât atât, dorim să arătăm panta extrem de ascendentă, cu creștere exponențială”, a spus Adriana Pistol.

Ea susține că varianta Omicon ar putea deveni comunitară la finalul lunii ianuarie.

„Chiar și în condițiile în care se instituie măsuri non-farmaceutice, este posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal de tulpini secvențiate, deci cu alte cuvinte, dat fiind că noi ne orientăm spre a surprinde prezența tulpinii Omicorn, facem secvențieri care sunt sugestive, în situația respectivă s-ar putea ca aceasta să devină dominantă. În plus, există posibilitatea ca undeva la sfârșitul lunii ianuarie ea să devină comunitară, adică în cadrul anchetelor epidemiologice, în măsura în care nu găsim o legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau care a călătorit, atunci vom putea spune că Omicron a devenit comunitară”, a mai spus șeful Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Ea susține că transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecție mai scăzută a vaccinului chiar și la persoane cu schemă completă, duce la posibilitatea infectării unui număr mai însemnat de persoane într-o perioadă scurtă de timp.

Adriana Pistol a prezentat trei scenarii posibile, unul otimist, unul mediu și unul mai pesimist.

„Primul scenariu se referă la o rată de creștere a număului de cazuri de 10% zilnic, care pleacă de la o transmisibilitate mai mare, dar cu o rată mai mică de spitalizare, undeva la 5%, iar dintre aceștia 10% ar fi pacienți care s-ar interna în ATI. Al doilea scenariu pleacă de la aceeași rată de creștere zilnică de 6%, pe care am observat-o la tulpina Delta, în schimb cu o nevoie de spitalizare mai mare, de peste 20%, și din nou 10% ar putea avea nevoie de asistență în ATI. Al treilea scenariu este o asociere între cele două, respectiv număr de cazuri zilnic care ar putea crește cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20%, care ar fi necesare, și cu o rată de peste 10%, unul din opt pacienți, deci cam 12,5% ar necesita ATI”, a mai adăugat Pistol.

Confom acesteia, rămâne de văzut dacă vreunul din aceste scenarii se va petrece, dar „pentru o bună pregătire trebuie să ne uităm la scenariul cel mai rău pentru a-i putea face față”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Omicron