x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TVA redus la 5%, la produsele pentru copii

TVA redus la 5%, la produsele pentru copii

de Redacția Jurnalul    |    27 Apr 2023   •   12:00
TVA redus la 5%, la produsele pentru copii
Sursa foto: FB Gabriela Firea

Ministrul Familiei Gabriela Firea a prezentat joi că se lucrează la finalizarea unui pachet legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor. Acesta va cuprinde 10 măsuri, una dintre ele fiind reducerea TVA-ului la produsele pentru copii la 5%.

Gabriela Firea anunță că Ministerul Familiei lucrează alături de Ministerul Finanțelor și de Ministrul Muncii la finalizarea pachetului legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor.

Una dintre măsurile propuse vizează reducerea TVA-ului la 5% la produsele pentru copii. Prețurile se vor reduce semnificativ la următoarele produse: lapte special pentru sugari, în recipiente închise ermetic, preparatele pentru sugari sau copiii mici, la fel ca și cele din carne, omogenizate, dietetice, cum sunt carne, pește, legume, fructe, condiționate pentru vânzarea cu amănuntul, în recipiente de maximum 250 grame, îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte pentru sugari, șervețele și scutece, dar și pentru livrarea de scaune auto pentru copii.

„Vom urmări, după ce va intra în vigoare acest proiect, ca marile magazine să nu ridice artificial prețul produselor menționate, așa cum s-a întâmplat de multe ori până acum, astfel încât această reducere de TVA să fie de un real ajutor familiilor cu copii”, susține ministrul Familiei.

Ea anunță și programul social de interes național de prevenire a afecțiunilor care pot apărea în timpul sarcinii „Materna”. În cadrul acestuia, voucherul Materna este gândit pentru a veni în sprijinul viitoarelor mame, după săptămâna a zecea de sarcină, este în valoare de 2500 de lei și poate fi folosit pentru consultațiile și analizele necesare în timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

„Am primit mesaje de la mame care ne roagă să găsim o soluție pentru acoperirea prețului tratamentelor stomatologice ale copiilor. Venim cu un ajutor în valoare de 1500 de lei, pentru copiii între 10 și 17 ani cu probleme dentare, care au indicație de la medicul stomatolog”, mai arată Gabriela Firea.

Ea a mai anunțat că în cadrul programului „Educație pentru toți”, familiile cu venituri de maximum 8000 de lei pe lună, vor primi un ajutor de 1500 de lei pe lună, pentru achitarea serviciilor cu educația copiilor, grădinițe, creșe, after-school.

„Pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor conține, în total, 10 măsuri. Orice sprijin din partea parlamentarilor, indiferent de culoarea politică, și a reprezentanților societății civile este binevenit. Doar împreună, în echipă, cetățeni - Guvern - Parlament putem reușit să oprim declinul demografic fără precedent în care se află țara noastră. Din păcate, România se confruntă cu aceeași problemă a celorlalte state europene, de scădere drastică a natalității, astfel că avem în vedere și măsuri care s-au dovedit a avea succes în alte țări în care există ministere dedicate familiei înființate cu zeci de ani în urmă”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea tva produse bio