x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TVR se teme că i se ia „tainul”

TVR se teme că i se ia „tainul”

de Gabriela Antoniu    |    08 Feb 2011   •   20:53
TVR se teme că i se ia „tainul”
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

150885-bi-dsc-4705.jpgSperiată că i s-ar pune dop la conducta cu bani publici, conducerea TVR a dat un comunicat care s-a vrut un drept la replică la anunţul liderului PSD, Victor Ponta, că legea iniţiată de social-democraţi, prin care se elimină obligativitatea abonamentului la SRTv, a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, urmând să intre în procedură legislativă la Senat. Un comunicat lung cât o zi de post care nu face altceva decât să aducă un argument în plus că, dacă TVR vrea să fie sluga puterii portocalii, nu are decât să o facă pe banii ei, nu pe ai contribuabililor.

„Din punct de vedere constituţional, raţiunea existenţei Societăţii Române de Televizi­une (SRTv) — a cărei principală sursă de venit este taxa tv — se regăseşte în art. 31 din Constituţia României, care menţionează dreptul la informare ca drept fundamental al cetăţenilor. Eliminarea taxei tv, a cărei valoare este oricum cea mai scăzută la nivelul UE (sub 1 euro pe lună pe familie), ar avea drept consecinţă imposibilitatea SRTv de a mai funcţiona. Obligaţia statului român de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetăţenilor implică o cheltuială publică. Din această perspectivă, art. 56 alin. 1 din Constituţia Ro­mâ­niei susţine obligaţia ce­tă­ţenilor de a contribui la cheltuielile publice prin taxe şi impozite. În baza acestui principiu con­sti­tu­ţi­o­nal, a fost reglementată taxa pentru serviciul public de televiziune, prin lege organică — Legea 41/1994 republicată şi detaliată prin Hotărârea de Guvern nr. 978/2003.

Această taxă este o taxă nefiscală şi se regăseşte în majoritatea ţărilor europene”, susţine TVR, citată de Agerpres. Corect, dar dacă tot avem dreptul la informare pe banii noştri, nu trebuie ca această informare să fie neutră, imparţială? Nu ar trebui să vedem la televizor şi alte feţe de analişti decât cele agreate de putere? Nu ar trebui să ascultăm opinii echilibrate, şi nu părtinitoare? Nu ar trebui să vedem şi când actuala putere e huiduită? Nu ar trebui să vedem ce se întâmplă în realitate în ţara asta, şi nu imagini trunchiate sau servite? Cine stabileşte ce trebuie şi ce nu trebuie difuzat, ce opinii şi cine le enunţă?

Când conducerea Televi­ziunii Române, zisă şi liberă, va răspunde la aceste întrebări, atunci o vom crede pe cuvânt, aşa cum susţine, că preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul au avut o apariţie care însumează 63,9% din timpii alocaţi principalilor actori politici în ianua­rie (n.r. — dar până în ianuarie?), că fondurile de la bugetul de stat alocate SRTv sunt destinate, în principal, utilizării staţiilor de emisie a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice — mergând în proporţie de 98% către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), sau că modelul de finanţare multiplă — care include şi taxa tv — se întâlneşte la majoritatea televiziunilor publice din Europa, membre ale European Broadcasting Union. Până atunci nu putem spune decât că măsura eli­minării obligativităţii taxei tv nu poate fi decât binevenită. Românii au dreptul să fie corect informaţi, dacă tot vorbim despre drepturi constituţionale.

×
Subiecte în articol: observator tvr