Uniunea Europeană nu intenţionează să interzică tehnica fracturării hidraulice, controversată, de altfel, pentru exploatarea gazelor de şist, dar va stabili nişte reguli pentru a putea răspunde preocupărilor legate de mediu pe care aceasta le suscită, a declarat, la Vilnius, comisarul pentru Mediu Janez Potocnik.
Comisia va prezenta propunerile sale până la sfârşitul anului, pentru a compensa o serie de lacune legislative grave, a spus acesta, potrivit AFP. “Nu este vorba despre interzicerea fracturării hidraulice la nivel european”, a explicat Potocnik pentru AFP. “Scopul nostru este acela de a crea condiţiile pentru ca acest lucru să se facă de o manieră sigură şi securizată”, a adăugat comisarul european.
Fracturarea hidraulică, metoda care constă în crearea de fisuri subterane prin injectarea unui amestec de apă, nisip şi produse chimice la mare presiune, pentru a elibera gazele din rocă, este deja utilizată în Statele Unite, dar în Franţa, de exemplu, face obiectul unei interdicţii încă din 2011.
Polonia şi-a dat acceptul pentru explorarea gazelor de şist, în speranţa că prin obţinerea lor îşi va reduce depedenţa de gazele ruseşti. France Presse reaminteşte, în acest context, că România, Ungaria şi Spania au acordat, la rândul lor, permise de explorare. Lituania a votat o lege la 30 mai care deschide calea către un contract de prospectare şi exploatare cu grupul american Chevron. “Există diferite situaţii politice şi geografice şi, de asemenea, diferite evaluări ale problemei şi acesta este un lucru pe care trebuie neapărat să-l respectăm”, a mai comentat Potocnik.