x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE vrea să oprească sistemul pașapoartelor de aur și să oprească vânzarea de vize către ruși

UE vrea să oprească sistemul pașapoartelor de aur și să oprească vânzarea de vize către ruși

28 Mar 2022   •   21:00
UE vrea să oprească sistemul pașapoartelor de aur și să oprească vânzarea de vize către ruși

Comisia Europeană a solicitat luni guvernelor UE să pună capăt programelor naționale de vânzare a cetățeniei către investitori, așa-numitele "pașapoarte de aur", și le-a îndemnat să suspende vânzarea de vize către ruși și bieloruși, scrie Reuters.

Măsura vine ca urmare a unui nou impuls din partea Parlamentului European de a reduce și reglementa industria cetățeniei și a vizelor, industrie de miliarde de euro, pe care UE o consideră de mult timp un risc de securitate.

Această măsură intervine pe fondul preocupărilor legate de faptul că persoanele afectate de sancțiunile Uniunii Europene ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina ar putea fi deținătoare de vize sau pașapoarte de aur ale UE.

"Este posibil ca unii cetățeni ruși sau belaruși care fac obiectul sancțiunilor sau care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina să fi dobândit cetățenia UE sau un acces privilegiat în UE, inclusiv pentru a călători liber în spațiul Schengen, în cadrul acestor sisteme", a declarat luni Comisia Europeană.

De la începutul agresiunii rusești, pe care Moscova o numește o operațiune specială, UE a pus pe lista neagră aproape 700 de politicieni de top, oameni de afaceri și militari acuzați că susțin Kremlinul.

Comisia a îndemnat la încetarea imediată a programelor naționale existente pentru vânzarea de pașapoarte. În prezent, doar Malta, Cipru și Bulgaria au astfel de programe și toate s-au angajat să le pună capăt. Parlamentul cipriot tocmai a votat pentru a pune capăt programului său.

De asemenea, Bruxelles a mai spus că guvernele ar trebui să verifice dacă persoanele sancționate dețin un pașaport sau o viză de aur.

Comisia Europeană a declarat că nu știe dacă persoanele sancționate se află printre beneficiarii programului. Un purtător de cuvânt a refuzat să precizeze dacă a cerut statelor UE să furnizeze liste cu persoanele care au cumpărat vize sau pașapoarte.

Țările ar trebui să stabilească dacă trebuie să anuleze acele pașapoarte și ar trebui să retragă imediat permisele de ședere, a declarat Comisia.

 

(sursa: Mediafax)

×