x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ultima afacere a lui Erbasu era sa fie o teapa

Ultima afacere a lui Erbasu era sa fie o teapa

08 Iul 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Jumatate din banii pe care omul de afaceri Mihai Erbasu ii imprumutase de la EUROM Bank urma sa ajunga la Craiova - aceasta este inca o legenda ce face referire la importanta suma de bani imprumutata de Mihai Erbasu. Ca in toate legendele, si aici exista un sambure de adevar. Membri ai familiei Erbasu, dar si oficiali ai EUROM Bank afirma ca suma a fost folosita pentru demararea unei noi afaceri in Capitala. Misterul celor 500.000 de dolari imprumutati de Mihai Erbasu de la EUROM Bank pare sa se fi dezlegat macar partial. Membri ai familiei, dar si oficiali ai bancii citate afirma ca suma a fost folosita pentru demararea unei noi afaceri.
LUCIAN MIHAI, CRISTIAN VASILCOIU

Oficialii EUROM Bank au confirmat ieri contractele de imprumut pe care Mihai Erbasu le incheiase in nume personal cu banca, inainte de deces. Acestia ne-au declarat ca suma de aproximativ 500.000 de dolari nu a fost ridicata din banca in numerar, ci a constituit obiectul a doua ordine de plata, unul pentru achizitionarea unui teren in Capitala, altul reprezentand costul unui proiect arhitectonic ce urma sa fie realizat pe acel teren. Invocand secretul operatiunilor bancare, oficiali ai EUROM Bank nu au facut publice numele beneficiarilor acestor ordine de plata. Aceleasi informatii ne-au fost oferite si de unul dintre membrii familiei Erbasu. Se pare ca, pentru achizitionarea acestui teren, Mihai Erbasu ar fi platit suma de 350.000 de dolari. Cum nu se stie cui a platit aceasta suma, ramane loc in continuare de speculatii.

AFACERE REFUZATA. Jumatate din banii pe care omul de afaceri Mihai Erbasu ii imprumutase de la EUROM Bank urma sa ajunga la Craiova - aceasta este inca o legenda ce face referire la importanta suma de bani imprumutata de Mihai Erbasu. Ca in toate legendele, si aici exista un sambure de adevar. Lui Mihai Erbasu i se propusese achizitionarea unei firme de constructii din Craiova, SC Cora SA. Intre cele doua societati existase in trecut o colaborare, firmele lui Mihai Erbasu terminand cateva lucrari pe care Cora SA fusese in imposibilitate sa le finalizeze. Dupa ce a discutat cu patronii firmei din Banie, Erbasu a solicitat documentele contabile, sa vada, firesc, ce urma sa achizitioneze. Dupa ce a consultat hartiile, Erbasu nu a mai dorit sa incheie afacerea pentru ca nu s-ar fi ales decat cu datorii. Aceasta este varianta oferita noua de Cristian Erbasu.

VARIANTA OLTEANA. In Craiova insa, versiunea este cu totul alta. Surse apropiate oamenilor de afaceri din Banie precizeaza ca lui Erbasu ii fusese "indicat" sa cumpere o firma de constructii din Craiova. Desi falimentara, firma respectiva, SC Cora SA, era de vanzare pentru 250.000 de dolari. Pret fixat, spun personae din anturajul patronilor olteni, de cativa generali bucuresteni, care il "sfatuisera" pe Erbasu. Tratativele dintre Erbasu si Constantin Robu si fiul acestuia, cei doi detinand 40 la suta din Cora SA, durau de cateva saptamani, caci omul de afaceri bucurestean nu prea era de acord sa arunce in vant un sfert de milion de dolari pentru o firma care nu valoreaza mare lucru, spun specialistii. Cercurile de afaceri din Craiova stiu ca, indiferent daca se folosea de diverse tertipuri pentru a trage de timp, Erbasu era insa nevoit sa cumpere SC Cora, caci asa fusese "sfatuit" de cei "cinci generali". Pretul nu era, sub nici o forma, negociabil. Neavand alta solutie, Mihai Erbasu fusese, intr-un final, de acord, astfel ca intelegerea fusese batuta in cuie in vinerea dinaintea mortii miliardarului bucurestean. Robu si fiul nu au mai apucat insa sa primeasca si banii, care nu le reveneau insa numai lor. Surse apropiate oamenilor de afaceri din Banie precizeaza ca Robu & fiul urmau a ramane cu doar 50.000 de dolari, in vreme ce restul se impartea intre celalalt actionar si cei cinci generali.

Control IGP. Este foarte probabil ca aceasta poveste sa fie o simpla poveste. Este foarte posibil ca acest zvon sa fi folosit patronilor firmei de constructii oltene, care puteau astfel obtine o amanare din partea eventualilor creditori. Cert este ca la Craiova au sosit ieri mai multi ofiteri ai Directiei Politiei Economico-Financiare din cadrul IGP. Ei au misunea de a verifica relatiile de afaceri dintre firmele lui Mihai Erbasu si societatea de constructii Cora SA.

TACERE

Pe Constantin Robu am incercat in zadar sa-l contactam. Nici functionarii Primariei municipiului Craiova nu au avut mai mult noroc. Cei din urma il tot cauta, de cateva zile, pentru a lamuri anumite aspecte ale contractelor incheiate intre Primaria Craiova si SC Cora SA. La sediul firmei au fost prezenti ieri atat Constantin Robu, cat si fiul sau. Unul dintre paznici ne-a explicat: "Sunt cinci domni de la Politie, de la Bucuresti, aici. E sedinta mare. Nu va poate primi domnul Robu".

×
Subiecte în articol: observator mihai craiova afaceri erbasu cora