Mingea se afla acum la profesori. A fost nevoie de trei saptamani de greva generala si ca peste 10 profesori sa intre in greva foamei pentru ca Executivul sa renunte la dictonul "nu putem oferi o majorare salariala mai mare de 8%".
Noua propunere - 11,83% in plus la leafa pentru dascali. "Astazi (n.r. - ieri) am ajuns la un nou proiect de acord imbunatatit. Prin acesta, Guvernul s-a angajat sa acorde o majorare salariala de 11,83% pe anul 2006, dupa cum urmeaza: 5,5% din 1 ianuarie 2006 si inca 6% din 1 septembrie 2006. Daca tinem cont de rata inflatiei, aceasta reprezinta o crestere reala de 4,51%", a declarat vicepremierul Gheorghe Pogea. Acest procent este cu "o idee" mai mare decat cel inaintat sambata seara de premierul Calin Popescu Tariceanu - 11,5%. De cresterea salariilor se va bucura personalul didactic si personalul didactic auxiliar, prioritate avand cei cu vechime de pana la 10 ani.
REACTIE. Cu toate acestea, liderii de sindicat nu s-au grabit sa semneze acordul, preferand sa-i consulte mai intai pe cei care ii reprezinta. Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat ca oferta facuta ieri de Guvern - desi situata sub cererea sindicatelor - este imbunatatita fata de precedentul proiect de acord. "Asta nu inseamna ca de luni dimineata se va reveni la cursuri", a adaugat Cornea. Desi nemultumiti de oferta Guvernului privind cresterile salariale, liderii au fost mai prudenti in declaratii, preferand sa spuna ca 11,83% e mai bine decat 8% si ca raspunsul final il vor da oamenii. Ei nu au uitat insa sa-i multumeasca presedintelui Basescu pentru rolul sau.
Mediatorul. Presedintele Traian Basescu a aparut la negocierile de ieri, unde a mediat discutiile, dupa cum a declarat vicepremierul Gheorghe Pogea. La scurt timp dupa ce a parasit sediul Guvernului, presedintele a facut un apel catre profesori sa reia cursurile incepand de astazi, urmand ca in zilele urmatoare discutiile dintre liderii de sindicat si membrii acestora sa continue. In plus, Basescu a reluat ca aceasta este oferta maxima care li se poate face profesorilor, o depasire a acesteia insemnand o destabilizare economica. Seful statului a tinut sa explice ca prezenta sa la negocieri la Palatul Victoria a fost facuta ca urmare a consultarilor cu membrii echipei guvernamentale de negocieri.
CALCULE. Interesant este ca, desi pana acum Guvernul se plangea ca nu poate sa le ofere profesorilor o majorare salariala mai mare de 8%, ba pentru ca atat suporta bugetul sau ca se inflameaza inflatia, brusc acum s-au gasit bani in vistieria statului. "Nu luam bani din alta parte, pentru ca Romania nu si-a pus niciodata problema ca nu are bani. Are bani, dar trebuie sa-i consume rational", a subliniat Pogea. Premierul Tariceanu, in asentiment cu vicepremierul, a declarat ieri ca nu a fost deranjat ca negociatorii au depasit putin propunerea lui. "Majorarea salariala cu 11,83% nu va implica nici un risc privind deteriorarea situatiei economice", a precizat el.
Curtea Constitutionala va dezbate azi, incepand cu ora 12:00, neconstitutionalitatea unor articole ale Legii conflictelor de munca invocate de sindicalistii din invatamant, in procesul in care Guvernul a cerut suspendarea grevei profesorilor.
SURPRIZA
|
Premierul Tariceanu a precizat ieri - referitor la vizita inopinata a presedintelui Basescu la negocierile cu sindicatele - ca "daca domnia sa, in calitate de presedinte, doreste sa contribuie la detensionarea conflictului, eu nu pot decat sa apreciez acest lucru". Tariceanu a spus ca nu a fost informat de aceasta vizita. Aflat in Spania cu prilejul unei reuniuni internationale, premierul a precizat ca s-a intalnit sambata cu reprezentantii sindicatelor si s-au consultat pentru a gasi solutii de a iesi din criza in care se afla invatamantul.
|
|
SOLUTIE
|
"Din bugetul Ministerului Economiei si Comertului si al institutiilor din subordine suntem gata sa sustinem orice efort bugetar necesar pentru a duce la incetarea grevei", a anuntat ieri ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Pentru a se sustine financiar aceasta decizie, se poate renunta la o serie de cheltuieli, precum cele pentru anumite achizitii, a explicat Seres. Conform proiectului de buget, pentru 2006, MEC ii sunt alocate 9.900 miliarde lei, fata de 14.500 miliarde, cat au fost alocate anul trecut. (Aniela Nine)
|
|