x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un expert în sănătate avertizează: În maximum două săptămâni vom ajunge la 2.000 de infectări pe zi

Un expert în sănătate avertizează: În maximum două săptămâni vom ajunge la 2.000 de infectări pe zi

23 Iul 2020   •   14:40
Un expert în sănătate avertizează: În maximum două săptămâni vom ajunge la 2.000 de infectări pe zi

În maximum două săptămâni vom ajunge la circa 2.000 de persoane infectate pe zi. Acesta este motivul pentru care executivul ar trebui să testeze persoanele care se află în contact cu un număr mare de oameni, respectiv cei din sănătate, transporturi, comerț. Acum autoritățile dau prioritate celor care pleacă în alte părți, în loc să fie încurajați să-și petreacă vacanțele în țară, este de părere Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

”Capacitatea noastră de testare este limitată și Guvernul eșuează în a crește capacitatea de testare, după cum vedem.

În aceste condiții, singura variantă disponibilă ar fi să testeze săptămânal populațiile santinelă, populațiile care sunt în contact cu număr mare de oameni - personal medical, șofer de autobuz, anagajați în supermarketuri - și care, unul singur dintre ei dacă se infectează, constituie un focar semnificativ pentru viitor.

Astfel ne putem da seama – dacă crește numărul de medici și asistente, crește numărul celor infectați.

La rândul lor, cei care vin la spital și au simptome trebuie tratați ca și cum ar fi deja infectați. Nu putem să ne permitem să continuăm să îi testăm, să așteptăm câteva zile și în felul ăsta nu avansăm nicăieri, ne îndreptăm, fără îndoială, către un lockdown nou. Eu zic că, în maxim două săptămâni, ajungem la 2000 de cazuri pe zi“, a declarat acesta, la antena3.ro

El este  de părere că există un conflict între prioritățile politicienilor și cele ale sănătății publice, motiv pentru care capacitatea de testare nu crește.

”Este complet irațional să prioritizezi testarea persoanelor care pleacă în concediu în afara țării, mai ales în condițiile în care economia a fost afectată de pandemie.

Noi îi prioritizăm pe cei care pleacă să își lase banii în altă țară, în loc să încurajăm populația să își facă concediile în țară și să continuăm să-i testăm pe cei care sunt vulnerabili, ca să protejăm populația noastră. 

Prioritizându-i pe cei care pleacă, îi facem un serviciu Greciei și altor țări, în timp ce ne facem un deserviciu nouă. Aici este mai degrabă orientarea spre câștigarea de voturi decât protejarea propriei populații“, a mai spus Cherecheș.

×