x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UNDE SE DUC BANII DIN TAXA AUTO - Statul subvenţionează panourile solare cu 90%

UNDE SE DUC BANII DIN TAXA AUTO - Statul subvenţionează panourile solare cu 90%

de Alexandru Nastase    |    24 Oct 2008   •   00:00
UNDE SE DUC BANII DIN TAXA AUTO - Statul subvenţionează panourile solare cu 90%

Statul va subvenţiona, începând din ianuarie 2009, 90% din preţul sistemelor energetice ecologice pentru populaţie, a anunţat ieri ministrul Mediului, Attila Korodi. Programul Casa Verde este destinat românilor care locuiesc la casă, dar şi asociaţiilor de proprietari sau companiilor.Statul va subvenţiona, începând din ianuarie 2009, 90% din preţul sistemelor energetice ecologice pentru populaţie, a anunţat ieri ministrul Mediului, Attila Korodi. Programul Casa Verde este destinat românilor care locuiesc la casă, dar şi asociaţiilor de proprietari sau companiilor.

Potrivit ministrului, cei care vor achiziţiona sisteme energetice ecologice vor avea facturi la apă caldă mai mici cu 60%, iar la încălzire cu 30%. Casa Verde se aseamănă cu programul Rabla, costurile fiind suportate tot de Administraţia Fondului de Mediu, instituţia statului la care ajung banii din taxa de poluare auto. Începând de la 5 ianuarie, fiecare român poate merge la una din firmele agreate de AFM ca să se înscrie în program şi să stabilească ce sistem este potrivit pentru locuinţa sa. "Pot exista pompe geotermale, panouri solare, panouri fotovoltaice sau chiar şi minieoliene. Cu ajutorul acestora vor fi reduse semnificativ costurile pentru energia electrică sau încălzire", a spus Korodi ieri, la lansarea programului. Banii nu sunt viraţi cetăţeanului, ci intră direct din conturile AFM în cele ale firmei. Korodi a mai spus că nu crede că viitorul guvern "îşi va permite să oprească acest program".

Bani din taxa de poluare auto

Pentru 2009, Administraţia Fondului de Mediu are la dispoziţie pentru Casa Verde suma de 520 de milioane de lei, din care 400 de milioane sunt destinate finanţării proiectelor depuse de persoane fizice şi asociaţii de proprietari. AFM finanţează 90% din costuri, dar nu mai mult de 25.000 de lei pentru persoanele fizice şi 250.000 de lei pentru o firmă. Preşedintele AFM, Mihai Toti, a precizat că banii provin din taxa de poluare auto colectată la AFM. Lansarea proiectului a avut loc pe acoperişul Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, în decorul celui mai mare sistem de panouri fotovoltaice din Europa de Est, conform declaraţiei decanului instituţiei.

×
Subiecte în articol: verde!