x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator AVERTISMENT. Universitatile de stat ar putea fi privatizate. Adio invatamant superior gratuit?

AVERTISMENT. Universitatile de stat ar putea fi privatizate. Adio invatamant superior gratuit?

05 Ian 2015   •   12:50
AVERTISMENT. Universitatile de stat ar putea fi privatizate. Adio invatamant superior gratuit?

In baza unei directive europene, pentru adoptarea careia se fac presiuni, Uniunea Europeana ar putea impune privatizarea tuturor universitatilor de stat, avertizeaza Anton Hadar, presedintele Federatiei Nationale Sindicale Alma Mater, intr-un interviu pentru ziarulring.ro.
In conditiile mentionate, locurile din invatamantul superior suportate din bugetul de stat aproape vor disparea, studiile superioare fiind accesibile doar celor cu posibilitati financiare sau prin imprumuturi pentru studii.

"In urma cu o luna am fost la Viena la o dezbatere la care au participat toate tarile din Uniunea Europeană si concluzia a fost că se doreste o privatizare masivă a universitatilor de stat si doar in cazuri rare sa mai fie acordate burse de la stat. Mai degrabă vor un sistem de sprijinire a tinerilor prin credite. Intentia tarilor dezvoltate din Uniunea Europeana este ca, odata invatamantul privatizat, sa se faca un clasament al tuturor universitatilor din Europa si, în acest fel, atractivitatea universitatilor valoroase ale Europei sa creasca", a declarat prof. dr. ing. Anton Hadăr, pentru ziarulring.ro.

Numarul de studenti este in continua scadere, consecinta a dezinteresului tinerilor pentru studii superioare, dar si a numarului redus de absolventi de liceu ce reusesc sa ia examenul de Bacalaureat, elemente cumulate care duc la pericolul de intrare in faliment a universitatilor.
"S-ar putea ca trecerea aceasta spre privat să fie facuta din motive de forta majora, din lipsă de candidati. Ar fi pacat ca universitati de traditie sa intre pe mana unor afaceristi si sa asistam la o prabusire a acestora. In momentul de fata, universitatile din Europa sunt in dificultate, una dintre cauze fiind si faptul ca nici pe afara tinerii nu mai sunt atat de doritori sa faca studii superioare", a mai spus Anton Hadăr.

×