x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Validarea noilor membri CSM, atacată de PDL la CCR

Validarea noilor membri CSM, atacată de PDL la CCR

03 Ian 2011   •   20:44

Numirea în CSM a Adrianei Du­mi­trescu şi a lui Victor Alistar, re­prezentanţi ai societăţii civile, a fost contestată la Curtea Consti­tuţională a României (CCR) de se­na­­torii PDL, sesizarea urmând să fie ju­de­cată la 19 ianuarie. Tot atunci va fi discutată şi contestaţia privind vali­darea listei membrilor CSM, aleşi de judecători şi pro­cu­ro­ri pentru un mandat de şase ani, începând cu 2011.

La 22 decembrie, când s-a validat lista la Senat, PDL a susţinut că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiuj­dea, aleşi pentru un mandat de şase ani în 2004, nu mai pot exercita un alt mandat. 30 de senatori PDL au reclamat la Curte, cu două zile înainte de Crăciun, neconstituţio­nalitatea hotărârii Senatului privind validarea celor 11 membri aleşi în urma scrutinului pentru desem­narea noilor membri ai CSM. Anterior, preşedintele Traian Băsescu a lansat un atac furibund la adresa CSM. El a susţinut că „este greu de înţeles cum o instituţie formată din judecători face atâta rău din punctul de vedere al credibilităţii unei ţări”, arătând că există un semn de întrebare legat de faptul că unii membri ai Consiliului sunt la al doilea mandat. „CSM nu a îndepli­nit nişte obligaţii de redistribuire în timp a judecă­torilor”, a spus Bă­sescu, apreciind că „se pune pro­blema credibilităţii CSM” din cauza nerespectării condiţiei de maximum un mandat în conduce­rea Consiliului. El a mai spus că se prefigurează un eşec, „cel puţin par­ţial”, în privinţa raportului pe Me­canismul de Cooperare şi Verifica­re, indicând drept responsabil CSM.

CCR a cerut CSM să comunice informaţiile privind îndeplinirea condiţiilor de legalitate a membrilor Consiliului aleşi pentru următorul mandat. La rândul său, preşedintele CSM, Florica Bejinaru, a susţinut că membrii CSM sunt aleşi prin vot direct şi liber exprimat de judecătorii şi procurorii sistemului judiciar a căror opţiune electorală trebuie respectată de toate auto­rită­ţile statului. În urma scrutinului pentru alegerile CSM de la 1 noiembrie au fost aleşi candidaţi din par­tea ÎCCJ Lidia Bărbulescu şi Mircea Bu­curel Aron. Judecătorii aleşi din partea curţilor de apel sunt Dan Lu­paşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, iar Adrian Toni Neacşu a fost ales din partea tribunalelor. Din partea judecătoriilor au fost aleşi Tudose Badea şi  Vasilică Danileţ, iar din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel a fost ales procurorul George Bălan. Din partea parchetelor de pe lângă tribunale – Oana Schmidt Haineală, iar din partea parchetelor de pe lângă judecătorii – Dan Nicolae Chiujdea.

×
Subiecte în articol: observator