x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viaţa ascunsă a unei campioane: Dominique Moceanu vorbeşte despre sora secretă şi tatăl abuziv, la ABC News

Viaţa ascunsă a unei campioane: Dominique Moceanu vorbeşte despre sora secretă şi tatăl abuziv, la ABC News

de Veronica Micu    |    08 Iun 2012   •   12:29
Viaţa ascunsă a unei campioane: Dominique Moceanu vorbeşte despre sora secretă şi tatăl abuziv, la ABC News

La Olimpiada de la Atlanta, din 1996, echipa de gimnastica a Statelor Unite cucerea aurul olimpic pentru prima data in istorie. Printre "cele 7 magnifice", asa cum au fost numite sportivele americane, s-a aflat si Dominique Moceanu. Era mezina lotului. Dar in spatele zambetului si a medaliilor stralucitoare Dominique ascundea suferinta si durere, cauzata de oamenii in care a avut cea mai mare incredere.

Parintii gimnastei, Dumitru si Camelia Moceanu, au venit din Romania in SUA la inceputul anilor '80, pentru a scapa de teribilul regim Ceausescu. Ambii au fost sportivi si si-au pus mari sperante in primul lor copil.

"Tatal meu a vrut o viata mai buna", povesteste Dominique, intr-un interviu acordat ABC News. "Cred ca a vrut ca eu sa fac ceva ce el nu a putut sa faca".

Dumitru si Camelia Moceanu si-au dus fiica la gimnastica atunci cand avea 3 ani si, curand, avea sa le fie clar faptul ca micuta lor avea un dar special. "Gimnastica a fost menirea mea, m-a ales", continua gimnasta americana de origine romana.

Cand Dominique a implinit varsta de 9 ani, Dumitru si Camelia au dus-o la antrenorii Bela and Marta Karolyi. Fata a fost acceptata in program, iar familia s-a mutat in Houston, Texas.

"Bela Karolyi este cel mai bun antrenor pe care il are gimnastica. Iar Dominique Moceanu avea nevoie de Bela Karolyi pentru a deveni gimnasta care dorea sa fie", spune Christine Brennan, jurnalist ABC si editorialist la USA Today.

Gimnasta de origine romana rememoreaza si episoadele dureroase, in drumul ei spre aurul olimpic. La numai 13 ani, in 1995, Dominique castiga Campionatele nationale de gimnastica, invingand sportive mult mai experimentate. Astfel locul ei in lotul care mergea la Jocurile Olimpice parea asigurat. Nici macar fractura de la piciorul drept, chiar inaintea Olimpiadei, nu a oprit-o pe Moceanu.

La primele trei probe, paralele, barne si sol, Moceanu a excelat. La ultima proba, insa, la sarituri, a simtit ca totul in jurul ei se prabuseste. "Am fost socata", isi aminteste Moceanu, care a cazut la amebele sarituri. "Nu-mi venea sa cred ca am ratat ambele sarituri".

La final, insa, Statele Unite au castigat medalia de aur, dar Moceanu se temea de reactia tatalui ei, care avea s-o pedepseasca aspru dupa ceremonie. "Aveam medalia de aur la gat, dar vroiam s-o scot. Simteam ca ma sufoc", povesteste Dominique.

La 17 ani, gimnasta a primit un ordin de restrictie permanent impotriva tatalui. Potrivit Reuters, Dumitru Moceanu o urmarea si ar fi angajat pe cineva sa-i omoare doi prieteni. La 28 octombrie 1998, Dominique a fost declarata persoana adulta.

"Am facut-o pentru a deveni stapana pe banii castigati de mine. Aici, in SUA, multi copii recurg la acest gest. Pentru mine succesul a fost si un dar, si un blestem. M-am impacat repede cu parintii mei. Am trecut peste neintelegeri si am format din nou o familie unita. Din pacate, tatal meu a murit in 2008, din cauza unei forme rare de cancer la ochi", declara, anul trecut, fosta sportiva.

In 2006, Moceanu s-a casatorit cu gimnastul Mike Canales. Gimnasta a ramas insarcinata la putin timp dupa casatoria cu Mike. Insa, cu doua saptamani inainte sa nasca, Dominique a aflat o veste cutremuratoare. A primit un pachet ce continea o scrisoare si fotografii ale unei tinere care semana extrem de mult cu sora sa mai mica, Cristina.

Dupa ce a citit scrisoarea, Moceanu a aflat ca tanara de 20 de ani din fotografii fusese adoptata si ca, recent, aflase ca numele ei este Moceanu.

"A fost cea mai socanta veste din viata mea. Aveam o sora care fusese data spre adoptie si despre care nu stiam nimic", spune Dominique.

Gimnasta si-a confruntat mama, care i-a povestit ca fetita s-a nascut la o zi dupa ce Dominique implinise 6 ani. Din cauza saraciei si pentru ca doctorii le-au spus ca bebelusul are nevoie de tratament special si deci costisitor, parintii lui Dominique au dat-o sper adoptie.

Dupa ce a luat legatura cu sora sa, gimnasta a inteles de ce tratamentul era special si costisitor. "Apropos, Nu am picioare", i-a spus tanara lui Dominique.

In urmatorii ani, cele doua s-au intalnit de nenumarate ori si au dezvoltat o apropiere si o prietenie ce numai doua surori pot avea.

"Tonul vocii noastre, scrisul, felul in care radem...Este incredibil", conchide Dominique Moceanu.

Intreaga poveste a gimnastei de origine romana Dominique Moceanu poate fi urmarita pe ABC News, maine dimineata, la ora 5:00, in cadrul emisiunii "20/20".


×