x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viaţa sub gaura din stratul de ozon

Viaţa sub gaura din stratul de ozon

de Alexandru Nastase    |    21 Ian 2008   •   00:00
Viaţa sub gaura din stratul de ozon

Punta Arenas – Coşmarul radiaţiilor solare
În sudul Americii Latine, mai multe comunităţi umane se chinuiesc de câteva decenii să trăiască, urmăriţi de unul dintre cele mai mari dezastre ecologice: gaura din stratul de ozon.


Punta Arenas – Coşmarul radiaţiilor solare
În sudul Americii Latine, mai multe comunităţi umane se chinuiesc de câteva decenii să trăiască, urmăriţi de unul dintre cele mai mari dezastre ecologice: gaura din stratul de ozon.


Viaţa a devenit un chin în sudul Argentinei şi statului Chile în urmă cu două decenii, când experţii internaţionali au descoperit o gaură imensă în stratul de ozon, deasupra Antarcticii. În cei 20 de ani scurşi, oamenii au fost nevoiţi să se adapteze unui stil de viaţă în care soarele este un duşman, nu un prieten.


CODURI. Imediat au fost numite comisii care să încerce să determine impactul razelor solare asupra oamenilor. Prima măsură: oamenii nu pot ieşi din casă fără ochelari de soare, şepci şi creme de piele cu factor de protecţie mare. Măsura numărul doi: un centru de cercetări în Punta Arenas, cel mai mare oraş sudic din Chile, staţie care să verifice în fiecare "intensitatea" soarelui. S-a ajuns astfel la un cod al culorilor de pericol, asemănător cu cel folosit în Uniunea Europeană pentru inundaţii: cod roşu, cod portocaliu, cod galben, cod verde. În majoritatea zilelor din an este cod portocaliu şi cod roşu, rareori cod galben, aproape niciodată cod verde.


BOLI. În ultimii 20 de ani, numărul îmbolnăvirilor de cancer a crescut de peste 10 ori în această parte a lumii, rata cea mai mare având-o cancerul de piele. Afecţiunile pielii sunt, de asemenea, foarte întâlnite, la fel ca bolile de ochi sau insolaţiile. Deşi riscul de îmbolnăvire este imens, majoritatea populaţiei din zonă nu pleacă.


Istoric

Gaura din stratul de ozon a fost descoperită de cercetători la începutul anilor ’80. Ea a fost provocată din cauza unor substanţe precum: halonii, cluorofluorocarbonaţii, bromura de metil. Aceste produse sunt folosite şi astăzi la frigidere, instalaţii de climatizare, fabricarea produselor cosmetice, stingerea incendiilor etc. Bromura de metil s-a folosit zeci de ani la dezinfecţia materiilor prime destinate exportului, precum şi a terenurilor destinate anumitor culturi. La sfârşitul anilor ’80 s-a semnat Protocolul de la Montreal, prin care unele din aceste substanţe să fie interzise. Este unul dintre puţinele acorduri de mediu care a fost semnat de toate statele şi care se respectă.

×
Subiecte în articol: verde!