x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victor Ponta: "Austeritatea este insuficientă pentru redresarea Europei”

Victor Ponta: "Austeritatea este insuficientă pentru redresarea Europei”

de Istvan Deak    |    19 Iun 2012   •   15:51
Victor Ponta: "Austeritatea este insuficientă pentru redresarea Europei”

Cu ocazia vizitei oficiale in Austria, premierul Romaniei, Victor Ponta, a marturisit ca adoptarea programelor de austeritate este o masura insuficienta pentru redresare, sustine cotidianul austriac "Wirtschaftsblatt'. Jurnalistii austrieci analizeaza din perspectiva economica vizita lui Ponta la Viena. "O vizita oficiala a unui prim-ministru poate dezvalui multe despre relatiile politico-economice intre tara gazda si cea de provenienta a premierului.

Din punct de vedere economic nu este o surpriza ca prima vizita oficiala a premierului roman intr-o tara UE a fost in Austria. Firmele austriece se afla in topul investitorilor de pe piata romaneasca. Pe langa Petrom si BCR, care apartin OMV si Erste Group, Ponta a amintit si de clasa mijlocie a firmelor investitoare care a devenit extrem de activa in Romania. Ponta a numit Austria ca fiind una dintre putinele tari cu care comertul s-a imbunatatit pe perioada crizei economice', noteaza austriecii.

Analistii austrieci nu se feresc sa se intrebe care va fi directia economica adoptata de noul Cabinet Ponta. "Premierul roman si-a exprimat parerea despre pactul fiscal european. Acesta a fost adoptat de Parlamentul roman si urmeaza sa fie ratificat, a marturisit Ponta. Insa programele de austeritate nu sunt suficiente. In acest sens, premierul solicita un pact de crestere economica la nivel european, care sa fie adaugat pactului fiscal. Ponta solicita acest demers nu din convingerea social-democrata, ci deoarece fara un asemenea plan nu ar fi posibila o crestere economica durabila in Europa', scriu cei de la Wirtschaftsblatt.

Jurnalistii adauga ca Ponta a folosit vizita la Viena pentru a avea si o intrevedere cu sefii OMV si Erste, in ideea de a discuta, printre altele, despre o crestere a investitiilor. La finalul discutiilor, Ponta le-a dat o veste buna investitorilor austrieci: o reducere a contributiilor sociale, o masura care urmeaza insa sa mai fie discutata cu Uniunea Europeana si FMI, adauga Wirtschaftsblatt.

Colegii de la cotidianul Die Presse il citeaza, la randul lor, pe Ponta, care si-a exprimat pozitia in legatura cu tentativa de reinhumare a ramasitelor pamantesti ale scriitorului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc. "Suntem impotriva acestui export de extremism catre Romania', a spus Victor Ponta, exprimandu-si speranta ca "noile conceptii politice' ale Ungariei nu vor afecta valorile europene.

Comportamentul presedintelui Parlamentului ungar, Kövér Laszlo, care a sustinut repatrierea ramasitelor scriitorului, a fost calificat drept inacceptabil de Victor Ponta. Premierul roman a mentionat de asemenea ca in Romania nu exista probleme cu minoritatea maghiara, noteaza Die Presse.

Premierul roman a efectuat luni, in Austria, prima sa vizita oficiala intr-un stat din Uniunea Europeana – noteaza ziarul austriac. Prima oprire a lui Victor Ponta a fost la sediul Camerei Federale Austriece de Economie (WKO), unde a luat parte la forumul AWO Rumänien (Forumul economic Romania-Austria), alaturi de presedintele WKO Christoph Leitl. Aici premierul a dorit sa transmita un mesaj clar si puternic, si anume ca fiecare firma austriaca este importanta pentru Romania. Victor Ponta a promis sa ia in calcul propunerile de imbunatatire ale partenerilor sai de discutie, mai scrie Die Presse. Premierul roman a avut intalniri in cursul dupa-amiezii cu cancelarul Werner Faymann si presedintele federal Heinz Fischer.

Victor Ponta a respins ideea aplicarii masurilor dure de economisire cu orice pret si a pledat pentru stimularea cresterii si combaterea somajului. :Termenul de austeritatea nu-mi place foarte mult, disciplina fiscala suna mai bine', a afirmat premierul, potrivit Die Presse.

×