x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Videanu: "Ca să salvăm SNLO, vindem energie la export!"

Videanu: "Ca să salvăm SNLO, vindem energie la export!"

20 Aug 2010   •   00:00

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri la Târgu-Jiu că a găsit soluţia salvatoare pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, aflată în dificultăţi financiare. "Am găsit soluţii pentru a suplimenta consumul de cărbune cu 1 milion de tone. În aceste condiţii, SNLO va fi salvată. Soluţia este aceea de formare a unor pachete de enrgie de 50 MW pe care le vom vinde la export", a explicat Videanu.

Întrebat unde a găsit piaţa interesată de energia românească, Videanu a precizat că dacă ar răspunde ar însemna să divulge detalii din contract, lăsând să se înţeleagă că deja există un astfel de act. "Sunt deja detalii din contract. Nu este nici Rusia şi, în nici un caz SUA, sunt ţări din jurul României", a declarat ministrul Economiei.
Videanu a mai spus că până acum nu a găsit o astfel de soluţie salvatoare, întrucât "nu a existat conjunctura".
Reamintim că producţia de cărbune de la SNLO şi de energie de la complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova au scăzut ca urmare a cererii căzute de cărbune. Angajaţii acestor entităţi au intrat de multe ori în şomaj tehnic sau concedii de odihnă forţate, din aceste motive. Situaţia lor s-a datorat unei conjuncturi pe care Videanu n-a găsit-o la vremea respectivă.


PROGRAM REDUS, SALARII MAI MARI
Tot ministrul Economiei a ţinut să le mai transmită angajaţilor din  companiile subordonate ministerului că, o dată cu înfiinţarea celor două companii energetice, Electra şi Energetica, salariile angajaţilor vor fi armonizate, ferindu-se să pronunţe cuvântul majorare: "Nu spun majorare a salariilor, ci o armonizare a acestora, adică salariul de la Rovinari al unui excavatorist trebuie să fie la fel ca acela al unuia de la Turceni. Le armonizăm. Poate la nivelul şefilor, directorilor vor exista salarii mai mari, o dată cu această armonizare", a explicat Marin Condescu, liderul Federaţiei Mine Energie, care l-a însoţit pe Videanu la conferinţa de presă, susţinută la Târgu-Jiu.
În acelaşi timp, Videanu a susţinut că programul de lucru al angajaţilor de la Complexul Energetic Rovinari a fost redus de la şapte zile lucrătoare la cinci, dar că salariile nu vor scădea. Despre înfiinţarea celor două companii, ministrul a mai spus că până la sfârşitul anului speră să existe Electra şi Energetica.

×
Subiecte în articol: observator