x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO: Raluca Turcan: Bugetarii pot lucra până la 70 de ani. Nu pot însă cumula pensia cu salariul

VIDEO: Raluca Turcan: Bugetarii pot lucra până la 70 de ani. Nu pot însă cumula pensia cu salariul

de Alice Petrescu    |    11 Mar 2021   •   14:33
VIDEO: Raluca Turcan: Bugetarii pot lucra până la 70 de ani. Nu pot însă cumula pensia cu salariul
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, că ministerul va pune astăzi în dezbatere publică proiectul de lege pentru continuarea activității pentru persoanele ajunse la vârsta de pensie. Proiectul prevede că acești angajați pot alege să continue să lucreze până la 70 de ani, timp în care plata pensiei e suspendată (doar în sectorul public).

 

„Pentru sectorul public, continuarea activității se realizează în baza aceluiași contract de muncă sau raport de serviciu. De asemenea, tot în sectorul public, pentru continuarea activității nu este necesar acordul prealabil al angajatorului, iar opțiunea continuării activității după împlinirea vârstei legale de pensioare are drept consecință susținerea plății pensiei și această măsură e una de echitate socială și juridică. În primul rând, este o echitate în raport cu persoanele care nu și-au deschis dreptul la pensie sau față de persoanele care au avut opțiunea în baza unor legi speciale să se pensioneze la vârste multe mai reduse, spre deosebire de persoane care nu se află în sistem de legi speciale”, a spus Raluca Turcan, joi după-amiază.

 

 

 

Raluca Turcan a anunțat care sunt excepțiile de la această prevedere.

„Evident că noi am plecat în acest demers cu dorința de a face o lege constituțională și atunci în mod evident trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituție. De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condițiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale, persoanele încadreate în gradul 3 de invaliditate pentru că există o decizie a Curții Constituționale, membrii Academiei Române și de asemenea persoanele din cadrul autorităților administratiove autonome sau instituțiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mndat cu o durată prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară astfel încât norma legală să fie constituțională”, a declarat Turcan.

 

Crește stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc mai devreme la muncă

 

De asemenea, ministrul Muncii a mai anunțat că Guvernul vrea să crească stimulentul de reinserție pentru părinții care sunt în concediu de creștere a copilului și aleg să se întoarcă la muncă înainte de șase luni.

„Proiectul ordonanței de urgență prevede creșterea stimulentului de reinserție pentru părintele care optează să se întoarcă la muncă înainte de șase luni, în condițiile în care se afla în concediul pentru creșterea copilului. Este o măsură care crește veniturile părinților, scade riscul de deprofesionalizare, asigură forță de muncă angajatorilor și aduce și un plus financiar substanțial la buget”, spune Turcan.

Stimulentul ar urma să crească la 1.500 de lei de la 650 de lei, cât este acum.

„Este o sumă consistentă prin care părintele poate să apele la servicii specializate pentru supravegherea și îngrijirea copilului”, conchide ministrul Muncii.

×
Subiecte în articol: raluca turcan