Scăderea valorilor nocturne a fost semnificativă în regiunile intracarpatice, unde cerul a fost variabil şi local s-a format un strat de zăpadă de câţiva centimetri. Aici, ieri-dimineaţă, temperaturile minime au coborât sub –20°C.
Aceste valori termice, deşi sunt foarte scăzute, nu sunt o excepţie pentru perioada de iarnă în depresiunile din estul şi sud-estul Transilvaniei. Ca urmare, vremea a fost rece, geroasă noaptea şi dimineaţa (cu temperaturi sub pragul de –10°C), mai ales în centrul ţării. În zilele următoare nu se aşteaptă schimbări esenţiale în aspectul vremii. În regiunile estice vor fi înnorări, dar va ninge slab pe arii din ce în ce mai restrânse, iar vântul va mai avea unele intensificări, în timp ce în celelalte regiuni cerul va fi mai degajat şi izolat va fulgui. Inerţia aerului rece este mare, astfel încât astăzi şi mâine regimul termic va păstra aceleaşi caracteristici termice, iar poimâine temperatura aerului va avea o uşoară creştere spre valorile climatice normale, care se va simţi la început în zonele mai înalte. În zonele joase, la răcirea nocturnă se va adăuga inversiunea termică şi, cu precădere în regiunile vestice, vor fi condiţii ideale pentru producerea ceţii, asociată şi cu chiciură.
- meteorolog Doina Mărăşoiu
Bucureşti
Centru: max.: 00C min.: –80CPeriferie: max.: –10C min.: –90C
Azi (luni):
Vremea va fi rece pentru această dată. Cerul va fi temporar noros şi trecător este posibil să fulguiască.
Mâine (marţi):
Deşi temperatura aerului va creşte uşor, vremea se va menţine rece, mai ales dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi temporar noros şi nu este exclus să fulguiască. Maxima: 1°C; minima: –8°C.
Poimâine (miercuri):
Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat, accentuând senzaţia de rece. Spre sfârşitul intervalului vor fi condiţii de ceaţă.
Maxima: 2°C; minima: –8°C.
La munte
Azi (luni):Vremea va fi rece, geroasă mai ales dimineaţa şi noaptea. Cerul va prezenta înnorări în Carpaţii Orientali, unde local va ninge slab. În restul zonei montane, cerul va fi variabil şi doar izolat vor fi fulguieli în Carpaţii Meridionali. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Izolat va fi ceaţă asociată cu depunere de chiciură.
Mâine (marţi):
Deşi temperatura aerului va creşte uşor, vremea se va menţine rece, geroasă dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în Carpaţii Orientali, unde local va ninge slab mai ales în cursul zilei. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Izolat se va semnala ceaţă asociată cu depunere de chiciură.
Poimâine (miercuri):
Vremea se va menţine rece.
Cerul va fi variabil, iar pe văi şi în depresiuni se va semnala ceaţă asociată cu depunere de chiciură.
Vântul va sufla moderat pe creste şi în general slab în rest.
Presiunea atmosferică
Reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.Azi (luni):
Presiunea atmosferică va creşte mai ales în a doua parte a intervalului de la valori în jur de 768 mm Hg până la valori în jur de 772 mm Hg.
Mâine (marţi):
Presiunea atmosferică va scădea uşor de la valori în jur de 772 mm Hg până la valori în jur de 770 mm Hg.
Prognoza în Europa
Vremea se va menţine în general frumoasă în Europa Centrală. În restul continentului vor fi înnorări şi vor cădea precipitaţii locale. Acestea vor consta în ploi în Peninsula Iberică şi în ţările limitrofe bazinului Mării Mediterane, dar vor fi mai ales sub formă de ninsoare în regiunile estice, unde pe arii restrânse vântul va viscoli zăpada căzută. Cantităţile de zăpadă vor fi în general reduse, din cauza conţinutului redus de umezeală din atmosferă. Vor mai fi intensificări susţinute ale vântului în regiunile nordice şi temporare în est şi sud-est, intensificări care vor amplifica senzaţia de rece. Izolat, în zonele joase din vest vor mai fi condiţii de ceaţă, izolat asociată cu depunerile de chiciură. În ceea ce priveşte presiunea atmosferică, aceasta va avea variaţii în funcţie de zonele geografice şi de condiţiile atmosferice.- meteorolog Doina Mărăşoiu
Citește pe Antena3.ro