x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Wikipedia s-a închis, în cea mai mare „grevă” online

Wikipedia s-a închis, în cea mai mare „grevă” online

de Alexandru Radescu    |    17 Ian 2012   •   21:00
Wikipedia s-a închis, în cea mai mare „grevă” online

Wikipedia s-a tinut de promisiune si a inchis miercuri, pentru 24 de ore paginile sale in limba engleza. O masura dura 'pentru elevi si studenti', dupa cum avertiza cu umor fondatorul celei mai mari enciclopedii online Jimmy Wales, dar o masura de protest impotriva proiectelor de lege dezbatute de parlamentarii americani impotriva pirateriei online.

In realitate, aplicarea acestor masuri (SOPA si PIPA) se transforma in grave forme de cenzura, fiind semnalate de atare si de gigantul Google (pe pagina in limba engleza), dar si de dezvoltatorii romani de la DEX online, care au afisat miercuri un mesaj de protest pe fiecare pagina (dexon­line.ro). 'Libertatea nu este niciodata oferi­ta de opresor, ea trebuie sa fie ceruta de cel oprimat', a postat J. Wales pe contul sau de Twitter, citandu-l pe fostul lider american al miscarii pentru drepturile civile Martin Luther King.

Proiectele de legi 'Stop Online Piracy Act', depus la Camera Reprezentantilor, si 'Protect IP Act', analizat in Senatul american, vizeaza combaterea pirateriei online. Ele au primit deja sprijin din partea Hollywoodului, a industriei muzicale, a Camerei de comert americane, dar si a unor mari grupuri media. Insa in decembrie 2011, mai multi 'pionieri' ai internetului, precum fondatorii eBay, Google, Twitter, Yahoo! Si Wikipedia, au publicat o scrisoare des­chisa in care isi exprimau in­gri­jo­ra­­rea fata de proiectele Congresului. Propu­ne­ri­le aflate in studiu 'ar oferi Guvernu­lui american puterea de a cenzura inter­netul, folosind proceduri similare cu cele folosite de China, Ma­laysia si Iran'.

'Cu totii avem sansa de a infiinta grupuri si asociatii (...) care promoveaza spiritul antreprenorial, inovatia, crearea de continut si libertatea de expresie online', afirma autorii acelei scrisori deschise.

Potrivit dezvoltatorilor romani din spatele Dexonline.ro '(…) PIPA si SOPA isi propun sa opreasca incalcarea online a drepturilor de autor, dar in forma lor curenta ele vor ingradi exprimarea libera pe internet, vor ingreuna inovatia tehnolo­gica si vor deschide brese grave de se­curitate'. Cele doua legi initiate 'pre­vad mijloace multiple prin care site-urile suspectate de incalcarea drepturilor de autor pot fi oprite: obligarea furnizorului de internet sa inceteze gazduirea site-ului; obligarea motoarelor de cautare sa ascunda referintele catre site din paginile de rezultate; obligarea serviciilor de plata sa inceteze platile catre site; Revocarea inregistrarilor DNS: atunci cand cineva tasteaza adresa site-ului, browserul nu va mai sti adresa numerica corespunzatoare pentru a se putea conecta la site'.

Intr-un scenariu extrem, Facebook ar putea fi inchis imediat ce unul dintre utilizatori incarca o fotografie asupra careia nu detine drepturile, avertizeaza programatorii romani.

SUA, noul Belarus
Potrivit lui Bogdan Manolea, jurist specializat in domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei, '(...) Cele doua propuneri reprezinta, poate, punctul culminant al unei serii intregi de masuri prin care SUA (si alte tari) isi depasesc limitele nationale, incercand sa devina un fel de gardian al internetului tarii lor (de parca ar exista asa ceva), in special pe probleme legate de proprietate intelectuala. Si nu vorbim aici de tari cunoscute ca dictaturi – cum ar fi Belarus-ul – ale caror masuri sunt deja ridicole –, ci de tari a caror sustinere pentru drepturile omului este notorie. (http://legi-internet.ro/).

×