x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Wirtschaftsblatt: Şantajul României a dat roade pentru Schengen

Wirtschaftsblatt: Şantajul României a dat roade pentru Schengen

de Istvan Deak    |    14 Mar 2012   •   12:00

Jurnalistii austrieci de la cotidianul economic 'Wirtschaftsblatt' considera ca santajul adoptat de Romania, in cazul acceptarii statului de candidat al Serbiei la aderarea in UE, a dat roade: 'Bucurestiul spera din nou la aderarea la Spatiul Schengen'. 'La intalnirea ministrilor de Externe si de Justitie am primit semnale pozitive ca, in septembrie, vom fi acceptati in spatiul Schengen', a declarat ministrul de Interne, Gabriel Berca, pentru Wirtschaftsblatt. Conform demnitarului roman, raportul privind progresele in justi]ie, care va fi prezentat \n vara, 'va reprezenta o noua confirmare a faptului ca Romania indeplineste toate conditiile'. De aceeasi parere este si omologul sau bulgar }vetan }vetanov: 'Sunt convins ca in septembrie, atat Romania cat si Bulgaria vor fi acceptate in etape al aderarii la spatiul Schengen. Anul acesta o sa scapam de controalele la frontierele aeriene si maritime, urmand ca in pasul secund, mai tarziu, sa scapam si de cele terestre'.

Mesajul de la Bruxelles

Ingrijorata aparent de soarta minoritatii vlahe din Serbia, Romania a dat senzatia ca ar santaja UE pentru a pune piciorul in spatiul Schengen. 'Nu trebuia sa stam prea mult pe ganduri, ca sa facem legatura dintre blocajul Romaniei fata de Serbia si intentiile tarii in ceea ce priveste spatiul Schengen. Desi, in mod oficial, nu a fost ridicata aceasta problema, Romania a transmis un mesaj clar pentru rezolvarea problemei Schengen', considera vicecancelarul austriac Michael Spindelegger. Politicienii austrieci sunt de parere ca motivele reale pentru care Romania si Bulgaria nu sunt primite inca in spatiul Schengen sunt in stransa legatura cu situatia Greciei. 'Daca ne uitam la Grecia, observam ca granitele ei fata de Turcia sunt deschise precum poarta surii. Daca Grecia nu are granite cu Europa de Vest, nu acelasi lucru se poate spune despre Romania si Bulgaria', a motivat ministrul de Interne al Austriei, Johanna Mikl-Leitner. Spatiul Schengen ar putea suferi transformari dramatice avand in vedere ca lupta pentru Presedintia Frantei ameninta cu modificarea acordurilor, daca calitatea controalelor vamale nu se va imbunatati substantial in urmatoarele 12 luni, cel pu]in dac` ne lu`m dup` dorin]a exprimat` de pre[edintele-candidat Nicolas Sarkozy.

Eurodeputatul rom~n Adrian Severin este de p`rere \ns` c` '\n realitate, in spatele acestei opozitii stau si alte state ai caror lideri sunt prinsi in capcana discursului national-populist. Pe fondul crizei economice globale renationalizarea Europei devine amenintatoare'. 'Sacrificarea libertatii de circulatie a persoanelor sub pretextul ca astfel securitatea si puritatea culturala a natiunilor europene ar fi salvate, este expresia curentului eurosceptic care marcheaza acum campania electorala din Franta. Adevarata problema nu este apararea frontierelor exterioare ale UE ci inconsistenta politicii UE privind migratia', considera Severin.

Olanda va accepta, in septembrie, aderarea in etape a Bulgariei si Romaniei la Schengen daca cele doua tari primesc rapoarte pozitive in vara, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, a declarat marti ambasadorul olandez la Sofia, Karel Van Kesteren, citat de Agerpres. 'Totul se afla in mainile voastre. Sper ca veti face tot posibilul sa atingeti acest obiectiv', a spus Van Kesteren. El a negat afirmatiile potrivit carora aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen este blocata de un singur partid de extrem`-dreapta olandez. Potrivit acestuia, intregul spectru politic din Olanda si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste gradul de pregatire a celor doua tari. El a repetat declaratia premierului Mark Rutte care a spus ca Guvernul lui nu se opune aderarii celor doua tari, ci pur si simplu vrea garantii absolute ca acestea respecta criteriile de aderare. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×