x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua alegerilor

Ziua alegerilor

de Lucian Florea    |    25 Noi 2007   •   00:00
Ziua alegerilor
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Autorităţile au finalizat ieri pregătirile pentru dublul scrutin de astăzi, in vreme ce politicienii, după ce au incheiat vineri seară campania electorală, au fost săraci in declaraţii.

La urne! - 18 milioane de romăni, aşteptaţi la vot


Autorităţile au finalizat ieri pregătirile pentru dublul scrutin de astăzi, in vreme ce politicienii, după ce au incheiat vineri seară campania electorală, au fost săraci in declaraţii.

Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfăşura in cele mai bune condiţii, declara ieri purtătorul de cuvănt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Mihuleţ. Cele peste 17.000 de secţii de votare sunt deschise astăzi, de la ora 7:00 şi pănă la ora 21:00. Rezultatele parţiale vor fi estimate pe un eşantion de 2.586 secţii de votare, a mai spus Muhuleţ, citat de Rompres, precizănd că nu se poate vota in secţii speciale organizate in gări şi autogări.

Din momentul inchiderii urnelor, preşedinţii birourilor electorale de la europarlamentare vor avea la dispoziţie cel mult trei zile pentru a transmite BEC procesele-verbale in care se constată rezultatele votului. In cazul referendumului privind introducerea votului majoritar uninominal, rezultatele vor fi centralizate la BEC in termen de 24 de ore de la inchiderea scrutinului.

Â

INCIDENTE. Zilele premergătoare votului de azi au fost presărate cu incidente in mai multe regiuni ale ţării. In judeţul Constanţa, mai mulţi tineri s-au luat la bătaie in timp ce impărţeau pliante electorale. In comuna Stoeneşti din judeţul Olt, autorităţile locale, obligate prin lege să organizeze separat secţiile de votare pentru europarlamentare şi pentru referendum, au făcut delimitarea folosind ghivece de flori. Alegătorii din Vrancea sunt chemaţi să voteze intr-un fost club de noapte, in magazine săteşti şi in saloane de dans. Primarii spun că nu au existat soluţii mai bune. Peste 6.000 de persoane cu drept de vot din judeţul Vaslui nu-şi vor putea exprima opţiunea electorală din cauza actelor de identitate expirate sau pierdute, in timp ce, in Neamţ, circa 1.000 de alegători au interdicţie la vot, fie pentru că nu au discernămănt, fie pentru că au condamnări penale.

Turiştii care se află azi in staţiunile de pe Valea Prahovei işi pot exercita dreptul de vot, pe liste suplimentare, intr-una dintre cele 21 de secţii de votare din staţiunile Azuga, Buşteni sau Sinaia.

Â

INTERES. Scrutinul dublu de astăzi este şi in atenţia presei internaţionale. Peste 50 de jurnalişti au fost acreditaţi să transmită informaţii privind euroalegerile şi referendumul pentru circa 30 de agenţii de presă, televiziuni, radiouri şi publicaţii din străinătate.

Â

lucian.florea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator