x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Armatei, marcată printr-o ceremonie în Parcul Carol

Ziua Armatei, marcată printr-o ceremonie în Parcul Carol

25 Oct 2015   •   11:38
Ziua Armatei, marcată printr-o ceremonie în Parcul Carol
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Ceremonii militare de depuneri de coroane de flori şi a unei unei urne cu pământ adus din Republica Kalmâkia, Federaţia Rusă, s-au desfăşurat duminică, de Ziua Armatei Române, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

De asemenea, studenţi şi cursanţi din garnizoana Bucureşti au depus jurământul militar.

Coroanele de flori au fost depuse din partea autorităţilor statului, partidelor politice, asociaţiilor de veterani de război. Parlamentul a fost reprezentat de senatorul Marius Obreja, preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat, şi deputatul Rodica Nassar, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Urna cu pământ din Federaţia Rusă a fost adusă în contextul în care la Rossoska, în regiunea Volgograd (fosta Stalingrad), a fost organizată duminică dimineaţă o ceremonie oficială de inaugurare a Cimitirului de onoare românesc, prima necropola de război construită pentru militarii români căzuţi în lupta de la Stalingrad.

Potrivit MApN, cu prilejul Zilei Armatei României, Statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor.

Eliberarea teritoriului naţional, în toamna anului 1944, a fost obţinută prin lupta şi jertfa a peste 520.000 de militari români, din care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

×
Subiecte în articol: ziua armatei romane