x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 1 Decembrie angoasant pentru Şova

1 Decembrie angoasant pentru Şova

de Robert Kiss    |    24 Noi 2015   •   16:06
1 Decembrie angoasant pentru Şova
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Senatul a stabilit calendarul procedurii parlamentare în ceea ce privește solicitarea Parchetului pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova. Acesta va afla săptămâna viitoare dacă va rămâne fără imunitate. Pentru că luni și marți vor fi zilele libere, votul senatorilor va avea loc miercuri, 2 decembrie.

Dan Șova va fi audiat astăzi în Comisia juridică a Senatului, unde își va susține punctul de vedere. Senatorii din comisie au la dispoziție doar câteva ore să studieze cele 3.000 de pagini ale dosarului transmis de Parchetul General. Raportul Comisiei juridice este însă unul consultativ. În ședința Biroului Permanent al Senatului, liberalii au propus o procedură rapidă, în care ar fi urmat ca cererea procurorilor sa fie dezbătută și votată atât în comisie, cât și în plen astăzi. Motivarea celor de la PNL a fost aceea că săptămâna viitoare, după cele două zile libere, miercuri, Senatul nu va avea cvorum de ședință. Propunerea făcută de președintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, nu a întrunit numărul necesar de voturi. Conform procedurii, Comisia juridică trebuie să dea un raport în termen de trei zile, pentru ca mai apoi plenul Senatului să decidă prin votul majorității senatorilor prezenți, în condiții de cvorum, în termen de cinci zile. PSD a transmis, prin vocea președintelui Liviu Dragnea, că nu îl va apăra pe Dan Șova. De altfel, și liderii PNL au anunţat că vor vota în favoarea solicitării de reținere și arestare preventivă. Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat procurorul general pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţi-nerii şi arestării preventive a lui Dan Şova. Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Am mai spus asta, nu ne putem opune unor demersuri ale justiţiei. Cu toată părerea de rău, PSD va vota pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Dan Şova se va afla pentru a treia oară la mâna colegilor senatori. În dosarul Turceni-Rovinari, DNA cerut încuviinţarea arestării pre-ventive, însă Senatul a respins cererea pe 25 martie, pe baza unei prevederi a Regulamentului ce era neconstituţională. După un scandal prelungit, votul a fost reluat pe 2 iunie, plenul respingând cererea DNA cu majoritatea voturilor celor prezenţi.
 

×