x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Joaca" de-a plagiatul

„Joaca" de-a plagiatul

06 Apr 2004   •   00:00
„Joaca" de-a plagiatul

O lege aparuta astazi este modificata maine. In Parlament se mai afla vreo cinci pe aceeasi tema, de obicei ale Opozitiei, car zac prin sertare si servesc ca model pentru Guvern.

Haosul din legislatia romaneasca face ca investitorului strain sa-i vina s-o ia la fuga de la primul pas in calea deschiderii unei afaceri in Romania. Occidentul nu conteneste si el sa reproseze Guvernului de la Bucuresti instabilitatea legislativa (si nu doar celui actual, meteahna este veche). Opozitia a declarat Executivul recordman la ordonante de urgenta si acuza ca initiativele sale sunt respinse, pentru ca apoi sa legifereze Palatul Victoria pe aceeasi tema sau pur si simplu sa le plagieze proiectele. Pentru ca in final, plagiata sau nu, o lege sa nu apuce sa traiasca prea mult nemodificata.

Avocatii-parlamentari

Guvernul a tinut sa reglementeze si in domeniul exercitarii profesiei de avocat de catre parlamentari. Astfel de initiative depuse de reprezentantul UDMR Ervin Szekely si de pedistii Iuliu Pacurariu si Emil Boc au fost si ele respinse. Conducerea PSD a decis insa ca problema parlamentarilor care apara personaje controversate sa fie reglementata intr-un proiect elaborat de senatorul PSD Aristide Roibu, presedintele Comisiei juridice. Textul legii a ajuns deja pe masa Comisiei juridice a Senatului si acolo a ramas, pentru ca Guvernul a trantit pe 4 septembrie 2003 ordonanta de urgenta prin care parlamentarilor-avocati li se interzice sa mai apere in apere in procese de coruptie, trafic si consum ilicit de droguri, trafic de persoane, spalare de bani, infractiuni contra sigurantei statului, in cauze civile sau comerciale impotriva statului, autoritatilor sau institutiilor publice, companiilor nationale ori societatilor nationale, precum si in procese intentate statului roman judecate in instante internationale.
Oana Stancu, Dana Piciu


Mohora: „Si Opozitia a furat de la Guvern"

Secretarul general al Biroului Permanent din Camera Deputatilor, pesedistul Tudor Mohora, ne-a declarat ca la inceputul actualei legislaturi, Guvernul a prezentat Parlamentului (deci si partidelor de Opozitie) programul sau legislativ. Pentru grupurile parlamentare ale PSD este o cutuma, desi acest lucru nu exista in regulament, ca legile propuse de Guvern sa fie prioritare. Mohora a mai precizat ca si Opozitia poate fi acuzata ca „a furat de la Guvern", pentru ca anumite propuneri legislative ale sale nu sunt intamplatoare, ci sunt facute tocmai pentru ca exista si in programul legislativ al Guvernului. „Unele proiecte depuse de Opozitie au primit aviz negativ pentru ca solutiile propuse nu erau cele potrivite sau pentru ca nu era momentul pentru o astfel de lege, ori din cauza unor elemente de continut", a spus Mohora. El a mai mentionat ca Guvernul nu a copiat niciodata o lege cuvant cu cuvant de la Opozitie sau cel putin acest lucru nu a putut fi demonstrat. Secretarul Biroului Permanent a precizat ca in cazul in care sunt depuse doua initiative legislative in acelasi timp pe aceeasi tema, regulamentul Camerei prevede ca ele trebuie discutate coroborat.


Balbaieli legislative

Dincolo de realizari si nerealizari, Palatul Victoria se poate lauda cu o serie de gafe care nu au trecut neobservate la UE. Rusine maxima in fata UE a fost subordonarea PNA Ministerului Justitiei: seful institutiei e numit la propunerea ministrului, iar procurorii dau socoteala ministerului. Pentru elaborarea legii de infiintare a PNA, Guvernul a tocmit un expert UE, care a creionat o autoritate independenta, dupa modelul Parchetului Anticoruptie din Portugalia. Astfel, in proiectul UE se arata ca procurorul general al PNA trebuie numit de presedintele tarii, la propunerea comuna a Consiliului Suprem al Magistraturii. Procurorii PNA nu ar fi dat nici ei socoteala ministrului Justitiei, ci doar sefului PNA. Executivul roman a facut legea cum a dorit el. A venit apoi randul statutului alesilor locali, care a starnit nu doar protestele Opozitiei, ci si pe ale Congresului Puterilor Regionale de la Strasbourg. Guvernul roman a fost aspru criticat de acest for pentru ca a instituit un colegiu de disciplina care sa aiba autoritatea de a-i sanctiona pe primari, inclusiv prin masura demiterii din functie. Ca urmare, premierul Adrian Nastase a recunoscut ca prevederea in cauza a fost „o eroare", aratand ca membrii Executivului nu au fost „suficient de atenti" cand au transmis acest text Parlamentului. In consecinta, legea a fost blocata in Parlament in momentul in care trebuia sa se dea votul final.


Legi „furate" de Guvern

In aceasta legislatura si-a facut loc un paradox. O serie de proiecte de lege initiate de Opozitie, considerate extrem de necesare pentru armonizarea legislatiei noastre cu cea europeana au primit aviz negativ de la Guvern sau au ramas blocate pe undeva prin sertarele Parlamentului. La scurt timp insa, parlamentarii puterii sau chiar Guvernul au venit cu proiecte de lege asemanatoare, care de aceasta data au avut succes.

  • Un astfel de exemplu a fost proiectul legii privind protectia animalelor si protectia oamenilor in raport cu animalele, care a fost initiat de deputatul PNL Mona Musca si depus la Camera Deputatilor in urma cu trei ani. Parlamentul European a dat aviz „exceptional" acestui proiect, care a intrat la comisia de administratie si a fost aprobat pina la articolul 10. Cand a iesit insa de la comisie, proiectul a avut raport de respingere. Guvernul a venit dupa aceea cu o serie de ordonante de urgenta care erau de fapt fragmente ale legii initiate de Mona Musca.
  • Propunerea legislativa privind alocatia de sustinere a parintelui singur, semnata de Maria Petre (PD), Anca Boagiu (PD), Fevronia Stoica (PSD) si Norica Nicolai (PNL), nu a apucat nici ea sa treaca de stadiul comisiilor permanente. Guvernul a emis Ordonanta de Urgenta 105/2003 privind alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, care s-a tranformat in lege in mai putin de patru luni, pentru ca in prezent sa existe deja o initiativa de modificare a acesteia.
  • Legea privind accesul la informatiie publice este un alt exemplu de astfel de proiect legislativ cu o maternitate sau paternitate mult disputata. Prima care a avut o initiativa legislativa pe aceasta tema a fost aceeasi Mona Musca. Proiectul ei de lege a intrat in discutie la Comisia pentru aparare, dar, dupa ce au fost discutate vreo trei articole din acest proiect, Guvernul a venit si el cu un proiect asemanator. Cele doua proiecte legislative au fost discutate impreuna, iar actuala Lege a informatiilor publice a fost facuta pe structura proiectului Monei Musca, dupa cum a mentionat chiar autoarea.
  • Guvernul a refuzat modificarea Legii 115/1996 in sensul publicarii sumei exacte a averii demnitarilor in momentul in care a propus-o Emil Boc (PD), pentru ca ulterior sa adopte masura printr-o ordonanta de urgenta. Deputatul PD reclama ca acelasi lucru s-a intamplat si cu Legea de organizare judecatoreasca, Guvernul respingand propunerea de eliminarea a recomandarii Ministerului Justitiei in numirile in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca apoi ideea sa fie preluata in propria lege.
  • Cel mai recent exemplu este proiectul de lege privind bursele private, facut public de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Deputatul PD Ioan Onisei acuza ca aceasta initiativa ar fi „un plagiat", in conditiile in care parlamentarii democrati au depus la Camera Deputatilor, in decembrie 2003, o propunere legislativa similara.
  • Se adauga si refuzul Executivului de a introduce in Codul Fiscal eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, urmat de respingerea initiativei legislative a Partidului Umanist de catre Senat, pentru ca acum Ministerul Finantelor sa anunte o serie de modificari ale Codului, printre care si aceasta.
  • Proiectul liberalilor Mona Musca si Eugen Nicolaescu privind recorelarea pensiilor a primit aviz negativ din partea Palatului Victoria. Guvernul a anuntat ca va avea propriul proiect pe aceasta tema. Aceeasi soarta a avut-o si initiativa privind siguranta nationala. Initiativa liberalilor a ramas in asteptare, deoarece Guvernul a anuntat ca are un proiect legislativ pe acelasi subiect.
  • Liberalul Puiu Hasotti a depus anul trecut la Camera Deputatilor o initiativa legislativa privind regimul monumentelor, cimitirelor si operelor comemorative de razboi. Proiectul sau legislativ nu a primit timp de o luna nici un fel de aviz de la Guvern, care a depus la Senat un proiect de lege identic. Proiectul Guvernului a fost votat in mai putin de trei saptamani de Senat si la fel de repede si la Camera.

„Ministrul Alexandru Athanasiu a plagiat proiectul PD. Incercarea acestuia este o lovitura de imagine, dovedind multa rea vointa, pentru ca Guvernul nu s-a exprimat nici la aceasta ora cu privire la proiectul nostru".
Ioan Onisei, deputat PD

„Unele proiecte depuse de Opozitie au primit aviz negativ, pentru ca solutiile propuse nu erau cele potrivite sau pentru ca nu era momentul pentru o astfel de lege, ori din cauza unor elemente de continut".
Tudor Mohora, deputat PSD

×
Subiecte în articol: politic guvernul lege proiectul proiect