x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică A minţit Dacian Cioloş? SRI îl contrazice oficial pe premier

A minţit Dacian Cioloş? SRI îl contrazice oficial pe premier

de Marius Gîrlașiu    |    29 Mar 2016   •   22:51
A minţit Dacian Cioloş? SRI îl contrazice oficial pe premier

Serviciul Român de Informaţii l-a contrazis oficial pe premierul Dacian Cioloş, după ce acesta declarase că teroriştii au folosit cartele prepay cumpărate din România în pregătirea unor atentate. SRI a precizat că, deşi există cartele româneşti în Siria şi Irak, nu se poate spune cu siguranţă dacă acestea sunt folosite de terorişti sau pur şi simplu de cetăţenii români rezidenţi în cele două ţări.

„Înţeleg că au fost folosite cartele prepay din România în pregătirea unor atentate teroriste în altă parte”, a declarat în weekend Dacian Cioloş. Premierul a revenit ieri pentru a-şi nuanţa declaraţiile. „Nu ştiu dacă au fost folosite cartele prepay din România la atenta-tele de la Bruxelles, nu am spus niciodată lucrul ăsta. Am văzut toate discuţiile, care au fost de fapt interpretări a ceea ce am spus. Eu am avut informaţia asta de la SRI. Nu-i niciun secret că în pregătirea unor atentate au fost folosite şi cartele prepay din România. Nu am spus că au fost la Bruxelles sau în altă parte pentru că nu ştiu lucrul acesta”, a explicat Cio- loş. Doar că Serviciul Român de Informaţii a contrazis oficial infor-maţiile vehiculate de premier. SRI a anunţat că, deşi există cartele prepay cumpărate din România şi folosite în ţări ca Siria şi Irak, oamenii Serviciului nu ştiu cu certitudine dacă respectivele cartele telefo-nice sunt folosite de persoane implicate în acţiuni teroriste sau pur şi simplu de românii care trăiesc în acele zone. „Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, cartele nenominale ale operato-rilor români de telefonie mobilă sunt folosite în areale de conflict, inclusiv în Siria şi Irak”, se arată într-un comunicat SRI. Numai că ofiţerii Serviciului spun că în lipsa datelor de înregistrare, este aproape imposibil de aflat în ce scopuri sunt folosite cartelele. „Întrucât identitatea persoanelor care le utilizează nu poate fi stabilită, există posibilitatea ca aceste cartele să fie utilizate de cetăţeni români rezidenţi în Siria sau alte zone de conflict, dar şi de persoane având conexiuni cu entităţi teroriste”, a explicat SRI.

În ciuda atentatelor, cartelele prepay pot fi cumpărate la liber în Belgia, la fel ca şi în România, fără a oferi datele personale. Ger- mania, Franţa, Spania şi Italia cer datele cumpărătorilor.

×