x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Absenteism - Primarul tuturor celor 270.000 de bucuresteni

Absenteism - Primarul tuturor celor 270.000 de bucuresteni

31 Mar 2005   •   00:00

Bucurestenii sunt chemati duminica la urne pentru a alege un nou primar general al Capitalei. Potrivit ultimelor estimari, este posibil ca viitorul edil al Capitalei sa fie ales de mai putin de o cincime din totalul bucurestenilor cu drept de vot.

  • de ARTHUR SUCIU
  • POLITIC
  • FINAL. Campania electorala se incheie maine dimineata. Cat de mult au fost convinsi bucurestenii vom vedea la vot
    Duminica, bucurestenii sunt chemati la urne pentru a alege un nou primar general al Capitalei. Potrivit ultimelor estimari, prezenta la vot va fi cea mai slaba din 1992 si pana acum. Exista astfel toate sansele ca viitorul edil al Capitalei sa fie ales prin votul a mai putin de o cincime din totalul bucurestenilor cu drept de vot.

  • Sub 500.000 de voturi

    Este pentru a sasea oara, dupa 1989, cand bucurestenii sunt chemati la urne, si pentru a cincea oara in ultimii zece ani. In medie, din 1996 cetatenii Capitalei au ales cate un primar la fiecare doi ani, desi mandatul unui edil este de patru ani. Importanta politica a functiei, in cazul Capitalei, a facut ca ea sa devina o adevarata trambulina catre inalte posturi in stat. Asa se face ca, la numai cateva luni dupa inceperea mandatului, unul dintre primari a fost numit prim-ministru (Victor Ciorbea, 1997), iar un altul a fost ales presedinte (Traian Basescu, 2004). Renuntarea la mandat a ultimului este motivul organizarii actualelor alegeri.

    REFUZ. Analistii sunt sceptici si prevad ca nu vor veni la vot mai mult de 30% dintre bucuresteni. Presedintele ProDemocratia, Cristian Parvulescu, declara ca miza politica scazuta a alegerilor va tine oamenii acasa: "Plecand de la premisa ca in ’98, la alegerile partiale, prezenta la vot a fost de 36%, in conditiile in care personalitati de prima marime ale partidelor participau la alegeri, iar in 2005 nu exista foarte multe personalitati, noi credem ca prezenta la vot va fi in jur de 30%", a aratat presedintele APD. Cifra de 30% este conforma si cu datele statistice, care arata ca interesul pentru alegerea primarului a scazut de la un scrutin la altul.

    REPREZENTATIVITATE. Legea pentru alegerea reprezentantilor administratiei locale stipuleaza ca, in urma unui scrutin, este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Luand ca baza de calcul estimarea de 30%, inseamna ca, din totalul de 1.763.040 de bucuresteni cu drept de vot, se vor prezenta la urne aproximativ 529.000. Alegerea primarului se face cu o majoritate de 50 plus 1, ceea ce inseamna ca viitorul primar al Capitalei va fi ales de aproximativ 270.000 de cetateni, adica numai 15% din totalul populatiei cu drept de vot. Cifra este valabila atat pentru situatia in care un candidat ar obtine majoritatea din primul tur, cat si pentru cel de-al doilea tur, cand este declarat invingator candidatul care a obtinut cele mai multe voturi exprimate. In cel de-al doilea tur participa candidatii clasati pe primele doua locuri sau aflati in situatie de balotaj, iar campania electorala va fi de o saptamana.

    CAMPANIE. Campania pentru Primaria Generala a Capitalei este zatul de la cafeaua tare a generalelor de anul trecut. Banii partidelor erau inca de-atunci pe terminate si asta se vede acum in lipsa de coerenta si imaginatie a creatorilor de imagine. Portocaliul batator la ochi al Aliantei apare spalacit pe toate panourile cu Videanu, semn ca imboldul spre "(r)evolutie" a scazut in intensitate. In acelasi timp, albastrul de pe panourile cu Vanghelie bate in negru. Aceeasi inertie se manifesta si in randul electoratului. Dupa scrutinurile fierbinti din 2004, miza politica a realegerii primarului general a scazut simtitor. In plus, campania electorala a fost practic acoperita mediatic in ultima ei saptamana de evenimentul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak.

    INFO ELECTORAL
    Campania electorala se incheie in mod oficial sambata dimineata, la ora 7:00. Pe parcusul zilei, precum si in ziua votului campania electorala este interzisa. Primul tur de scrutin al alegerilor locale partiale va avea loc duminica 3 aprilie. Se voteaza cu incepere de la ora la 7:00. Urnele vor fi inchise la orele 21:00 Nici la aceste alegeri nu va putea fi folosita cartea de alegator. Cetatenii vor vota pe baza unuia dintre urmatoarele documente valabile: carte de identitate/buletin de identitate/pasaport la sediul circumscriptiei electorale de care apartin. In Bucuresti vor fi amplasate aproape 300 de puncte de informare privind locatia sectiilor de votare si arondarea persoanelor cu drept de vot, in raport de adresa. Vor putea vota prin intermediul urnei mobile numai acele persoane netransportabile, care vor formula o cerere scrisa la biroul sectiei de votare de care apartin. Solicitarea va fi insotita de un document medical, care sa ateste boala sau gradul de handicap de care sufera solicitantul. Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor isi vor adapta programul pentru a rezolva cererile cetatenilor care, din diferite motive, nu au acte de identitate valabile pentru a putea vota duminica. Sambata programul va fi intre 8:00 si 20:00, iar duminica programul va fi prelungit pana la ora terminarii procesului electoral.

    PARTIALE SI IN TARA
    Duminica vor avea loc alegeri partiale si in mai multe localitati din tara. Potrivit unei hotarari emise de Guvernul Tariceanu luna trecuta, vor fi organizate alegeri pentru primari si consilii locale in comunele: Gradina (judetul Constanta), Florica (Buzau), Pietrari (Dambovita), Rau Alb, Rascaeti, Raciu Persinari (Dambovita), Ciohorani (Iasi), Soparlita (Olt); pentru consilii locale, in comunele Mihaileni (Botosani) si Poiana Mare (Dolj); pentru primari, in comunele Sacu (Caras-Severin), Ion Roata (Ialomita), Ruginoasa (Iasi), Mogosoaia (Ilfov), Baita de sub Codru (Maramures), Turnu Rosu (Sibiu), Sandra (Timis) si Craidorolt (Satu-Mare).

    Sub 500.000 de voturi

    La fiecare scrutin electoral opinia publica discuta pe marginea reprezentativitatii primarului nou ales. De regula, acesta castiga alegerile cu un procent de voturi mai mic de 50% din totalul cetatenilor cu drept de vot, uneori mult sub acest procent. Se pune astfel intrebarea in ce masura acel primar este reprezentantul urbei respective. El este un primar legitim, fiind ales conform legii, dar nu poate fi considerat cu adevarat primarul tuturor cetatenilor localitatii. In cazul alegerilor din Capitala, situatia este deja dramatica, numarul bucurestenilor care vin la vot scazand de la un scrutin la altul. La alegerile din iunie 2000, castigatorul Traian Basescu a primit in turul al doilea de scrutin de 362.853 de voturi dintr-un total de 705.756 de voturi valabil exprimate. Ceea inseamna cu aproape 100.000 de voturi mai mult fata de estimarile privind voturile pentru viitorul primar si cu aproape 200.000 de voturi mai mult fata de estimarile privind prezenta la scrutinul din acest an. Alegerile din anul 2004, care l-au dat castigator tot pe Traian Basescu, au inregistrat o prezenta la vot de 778.990 bucuresteni, respectiv 43,96%, dar 754.803 au fost voturi valabil exprimate. Basescu a obtinut 54,9%, respectiv 414.386 voturi. Acest lucru poate sa spuna ceva despre perceptia cetatenilor privind modul de abordare a alegerilor de catre politicieni.

    CANDIDATI
  • Adriean Videanu - Alianta D.A. PNL-PD
  • Marian Vanghelie - PSD
  • Radu Opaina - PUR
  • Anca Petrescu - PPRM
  • Ralu Filip - independent
  • Cristian Popescu - Partidul Blocul National Democrat
  • Stefan Corcau - Partidul Crestin
  • Radu Horatiu Munteanu - Alianta Electorala Polul Popular Crestin Democrat
  • Nicolae Serbu - AP
  • Hristea Ieronim - Partidul National Democrat Crestin
  • Gabriel Cofaru - Partidul Ecologist Roman
  • Vladu Alexandru - Partidul Popular din Romania
  • Gula Costin - Partidul Tineretului Democrat
  • Raschitor Monica - Partidul Muncitoresc din Romania
  • Constantin V. Ionescu - Partidul Social Democrat "Constantin Titel Petrescu"
  • Popa Silviu Danut - Partidul Crestin Democrat
  • Petre Fetcu - Partidul Pensionarilor din Romania
  • CIFRE
  • scrutinul pentru desemnarea primarului general va fi organizat in 1.155 de sectii de votare.
  • autoritatile locale estimeaza costuri totale de aproape 50 de miliarde de lei pentru organizarea alegerilor in municipiul Bucuresti
  • 1.400.000 de timbre autocolante vor fi aplicate pe cartile de alegator.
  • vor fi tiparite 1.950.000 de buletine de vot care vor costa aproximativ doua miliarde de lei.
  • valoarea contractului pentru tiparirea listelor electorale suplimentare si a extraselor din lista electorala permanenta este de aproximativ 50 de milioane de lei.
  • peste 1.300 de jandarmi si peste 1.000 de politistii vor asigura paza si mentinerea ordinii publice in zona sectiilor de votare din Bucuresti si a celor 39 de sectii de votare din tara.
  • ×
    Subiecte în articol: politic partidul voturi electorala primar