x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Achizițiile Guvernului la vreme de pandemie vor fi verificate de Parlament

Achizițiile Guvernului la vreme de pandemie vor fi verificate de Parlament

de Ion Alexandru    |    29 Apr 2020   •   10:03
Achizițiile Guvernului la vreme de pandemie vor fi verificate de Parlament

Liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis, a anunțat că PSD va înființa o comisie parlamentară de anchetă care să verifice achizițiile publice operate de guvernul condus de Ludovic Orban în perioada stării de urgență. Comisia va lua ființă imediat după data de 15 mai, când expiră al doilea decret prezidențial emis de Klaus Iohannis și va viza modul în care au fost încheiate, fără licitație, contractele privind echipamentele de protecție.

 

„Când starea de urgență se va încheia, în Parlamentul României vom iniția constituirea unei comisii de anchetă care să verifice toate achizițiile publice făcute de Guvernul PNL în această perioadă”, a declarat, ieri, deputatul PSD Alfred Simonis. Una dintre verificările avute în vedere se referă la cazul de la Adunații Copăceni, sat Uzunu, „unde o firmă, un butic practic, a vândut produse sanitare în valoare de peste 12 milioane de lei și continuând cu alte achiziții suspecte”, a adăugat acesta.

Deputatul susține că toate aceste lucruri vor fi detaliate în Comisia de anchetă din Parlamentul României. „Vom trimite către organele abilitate toate sesizările făcute, pentru că nu vom permite sub nicio formă ca în timp ce românii sunt în dificultăți economice serioase, în timp ce mor din cauza acestui blestem de virus, unii să fure din banii românilor, în speță Guvernul. Prin urmare, vom demara și vom fi extrem de eficienți și agresivi cu privire la audierile din această comisie, imediat ce starea de urgență se va încheia”, a conchis liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

 

Fără licitație, în stare de urgență


Reamintim că, odată cu declanșarea stării de urgență, Guvernul a desemnat ONAC, instituție aflată în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, să se ocupe de achiziția, prin cumpărare directă, de echipamente medicale, ventilatoare, termoscanere, măști și combinezoane de protecție, precum și de dezinfectanți, fiind încheiate, în acest sens, zeci de contracte. Mai mult, prin modificările operate de Executiv la OUG 1/1999, dar și prin Decretul Prezidențial nr. 195/2020, aceste achiziții, pe perioada stării de urgență, au fost exceptate de la prevederile legii privind achizițiile publice, precum și de la alte norme de transparență prevăzute de legislația în vigoare. O serie de astfel de achiziții au făcut obiectul unor anchete de presă.

În deschiderea ultimei ședințe de guvern de săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban s-a arătat nemulțumit de faptul că unele spitale nu cumpără echipamentele prin ONAC, ci fac propriile achiziții. „Nu pot accepta să se facă achiziţii de la tot felul de firme de casă, în tot felul de spitale, de materiale şi echipamente care nu sunt conforme, în timp ce stocurile noastre sunt la dispoziţia spitalelor, avem marfă de calitate care garantează protecţia. Aici ministerul trebuie să intervină foarte hotărât în relaţia cu spitalele”, a spus Orban. Acesta i-a cerut ministrului Sănătății: „Prin Direcţiile de Sănătate Publică, monitorizaţi achiziţiile făcute de spitale. (…) Trebuie să vedem dacă sunt materiale conforme, de calitate”.

 

×