x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ajutor militar american - Inca 40 de milioane de dolari

Ajutor militar american - Inca 40 de milioane de dolari

11 Mar 2005   •   00:00

Presedintele Traian Basescu s-a intors, ieri, la Bucuresti, multumit de ceea ce a facut la Washington, in cele doua zile arhipline ale vizitei sale oficiale in SUA, la invitatia sefului Executivului american, George W. Bush.


MARINA CONSTANTINOIU

IMPRESIONAT. La Muzeul Holocaustului din Washington, Traian Basescu s-a recules, alaturi de sotie, in memoria victimelor atrocitatilor naziste
La bilantul ad-hoc pentru presa venita la aeroport, in intampinarea sa, dar si pentru numeroasa delegatie care l-a insotit in SUA, Basescu a anuntat suplimentarea, de catre Administratia americana, cu 40 de milioane de dolari a fondurilor alocate in acest an Armatei romane, iar pentru anul viitor, cu inca 30 de milioane de dolari.

MULTUMIT. Incantat de intrevederea cu Bush, de la Casa Alba, in timpul careia a primit un promitator mesaj de sprijin din partea Americii, Basescu a catalogat vizita la Washington drept "extrem de productiva din punct de vedere politic". El i-a rugat pe ziaristi sa nu-i ceara sa citeze eventuale contracte care s-ar putea incheia, in urma vizitei, subliniind ca rolul sau a fost de a efectua o vizita politica. Din punctul lui de vedere, obiectivele partii romane au fost atinse, ca si din punctul de vedere al Administratiei americane.

Presedintele a adaugat ca discutiile pe care le-a avut cu reprezentantii unor mari companii americane probeaza ca masura reducerii fiscalitatii a fost una dintre cele mai valoroase decizii de politica fiscala din Romania. "Daca Romania are un mediu in care marile companii americane sa poata investi, cu siguranta ele se vor indrepta catre Romania", a mai spus Basescu, citand numele companiilor General Motors si Ford, care ar putea investi in curand la noi. In plus, el a adaugat ca americanii se intereseaza si de industria noastra alimentara.

EMOTIONAT
Doua momente emotionante au marcat vizita in SUA, dupa cum a recunoscut insusi presedintele: contactul cu realitatea dureroasa, la Muzeul Holocaustului din Washington, dar si vizita la Spitalul Militar Bethesda al Marinei. Daca la Muzeul Holocaustului, unde s-a recules, impreuna cu sotia sa, si a aprins o lumanare, a fost impresionat de imagini si informatii referitoare la istoria noastra, la spital a fost impresionat de suferinta care se putea citi pe chipurile militarilor americani raniti in Irak. "Probabil, pentru prima data un presedinte al unui stat aliat viziteaza militarii americani intr-un spital al Marinei", a mai spus Basescu, precizand ca a transmis militarilor "solidaritatea Armatei romane".
×
Subiecte în articol: politic