x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri preliminare pentru prezidentiabil

Alegeri preliminare pentru prezidentiabil

19 Ian 2005   •   00:00

Liderii organizatiilor PSD din Transilvania si Banat vor lansa o serie de propuneri de modificare a statutului acestei formatiuni, care sa aiba drept scop "democratizarea reala si modernizarea PSD".


SILVIU SERGIU

REUNIUNE. Ultima intalnire a liderilor PSD din Transilvania si Banat a avut loc la Cluj Napoca, fieful lui Ioan Rus. Cea de-a doua ar putea avea loc in cursul acestei saptamani la Sibiu sau Alba-Iulia
Liderii organizatiilor judetene ale PSD din Transilvania si Banat vor avea o a doua intalnire in care vor discuta despre reformarea acestei formatiuni. Potrivit unor surse confidentiale, intrunirea programata saptamana aceasta se va finaliza cu lansarea unor propuneri de modificare a statutului PSD, care vizeaza "eliminarea tuturor posibilitatilor de centralizare a puterii" si o "regandire a structurilor de decizie centrale si locale".

ALEGERI PRELIMINARE. Documentul insista pe necesitatea ca alegerile preliminare sa devina "singura modalitate prin care partidul isi va desemna membrii in toate structurile de reprezentare", iar "presedintele PSD si toata conducerea centrala sa fie alesi prin votul direct al tuturor membrilor de partid". In plus, organele de conducere ale partidului vor trebui alese prin vot secret la toate nivelurile, in caz contrar alegerile fiind declarate nule. "Candidatul la Presedintia Romaniei se alege prin vot secret, in cadrul unor prealegeri la care pot participa toti membrii de partid si simpatizantii inscrisi cu cel putin sase luni in cadrul tuturor organizatiilor teritoriale", mai prevede documentul.

ALIANTE. In alta ordine de idei, liderii organizatiilor PSD din Transilvania si Banat vor ca "deciziile strategice si aliantele" sa fie stabilite "doar dupa o consultare a tuturor organizatiilor judetene ale partidului si doar pe principiul unanimitatii organizatiilor". In plus, "stabilirea programelor prioritare ale partidului se va face la Congres prin intermediul unor motiuni, dezbatute si votate in mod liber de catre delegati".

ECHIPA DE CONDUCERE. "Noua echipa de conducere, care va fi validata la urmatorul Congres, va trebui sa fie formata din oameni respectati in partid si societate, alesi si pe principiul respectarii reprezentarii teritoriale corecte a tuturor regiunilor tarii", se mai arata in documentul ce va fi aprobat astazi de liderii PSD din Transilvania si Banat. Ei insista si asupra reducerii numarului de vicepresedinti si consolidarea principiului de reprezentare teritoriala pentru vicepresedinti. "Din cei 25 de vicepresedinti ai partidului, cati au luat pozitii publice consistente si constructive in timpul sau dupa alegerile locale? Foarte putini. Ce zone ale electoratului nostru reprezinta actualii vicepresedinti? Unii nu reprezinta pe nimeni si nici nu au o zona de adresabilitate politica specifica", constata documentul, precizand ca debirocratizarea rapida presupune si desfiintarea Biroului Coordonator si revenirea la functionarea statutara a Delegatiei Permanente. "Consiliul National va fi compus din presedintii de organizatii judetene si din municipiul Bucuresti si maximum alte 10 personalitati nationale.

In eventualitatea unei asemenea organizari, Consiliul National al putea fi condus, prin rotatie, de cate un vicepresedinte ca reprezentant regional", mai prevede documentul.
×
Subiecte în articol: politic