x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALEGERI - Transparenţa, în pericol

ALEGERI - Transparenţa, în pericol

11 Noi 2008   •   00:00

Asociaţia Pro Democraţia (APD), Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) solicită revenirea asupra unei decizii adoptate de Biroul Electoral Central (BEC), deoarece aceasta afectează în mod grav activitatea observatorilor independenţi şi a presei.



Este vorba despre Decizia 47/D/6.11.2008, care stabileşte că observatorii organizaţiilor neguvernamentale, precum şi reprezentanţii instituţiilor mass-media acreditate la alegerile din 30 noiembrie "au acces numai în spaţiile special amenajate în acest sens" (art. 1) şi "pot staţiona numai în spaţiul stabilit în acest sens, în sala de votare, de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare" (art. 2), precizează un comunicat al APD, citat de Agerpres. Conştiente de faptul că prezenţa observatorilor şi a jurnaliştilor nu trebuie "să perturbe desfăşurarea în bune condiţii" a procesului electoral, organizaţiile consideră, în acelaşi timp, neîntemeiată Decizia 47/D a BEC, insistând asupra faptului că aceasta creează condiţii favorabile comiterii unor abuzuri din partea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.

GARANŢII DEMOCRATICE
APD, AMP şi CJI subliniază faptul că prezenţa şi activitatea observatorilor ONG, cât şi ale reprezentanţilor presei acreditaţi în ziua votării se numără printre garanţiile democratice ale desfăşurării corecte şi transparente a unor alegeri libere. Limitele acestei activităţi sunt suficient reglementate prin actul de acreditare, preşedinţii birourilor electorale putând retrage acreditarea în situaţiile în care activitatea observatorilor sau a jurnaliştilor în secţiile de votare depăşeşte sau încalcă limitele legii, se mai arată în comunicat.

×
Subiecte în articol: politic