x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerile parţiale, organizate într-un singur tur de scrutin. Ce se întâmplă în caz de balotaj

Alegerile parţiale, organizate într-un singur tur de scrutin. Ce se întâmplă în caz de balotaj

15 Apr 2014   •   13:40
Alegerile parţiale, organizate într-un singur tur de scrutin. Ce se întâmplă în caz de balotaj

Plenul Senatului a aprobat, astăzi, ca alegerile parţiale să se desfăşoare într-un singur tur de scrutin, iar ca excepţie, în caz de paritate, să fie organizat un al doilea tur.

Senatorii au adoptat, cu 88 de voturi pentru, 35 împotrivă şi două abţineri, Ordonanţa nr. 12/2014 care pune în acord dispoziţiile referitoare la alegerile parţiale din legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, din legea care vizează alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi din legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi legea privind statutul aleşilor locali cu decizia Curţii Constituţionale nr. 503/2010.

Guvernul precizează că legea actuală nu reglementează criteriul desemnării câştigătorului alegerilor parţiale şi nici calea de urmat în cazul unui balotaj. Potrivit ordonanţei, alegerile parţiale se desfăşoară într-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmând a fi declarat câştigător. În caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie. O altă modificare adusă de ordonanţă vizează faptul că propunerile de candidatură trebuie să cuprindă circumscripţia electorală şi colegiu uninominal în care candidează, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, locul şi data naşterii, ocupaţia, profesia, iar în cazul alianţelor politice sau electorale, partidul care i-a propus.

'Partidele politice, alianţele politice sau electorale nu pot propune candidaturi independente', se mai arată în textul Guvernului, potrivit Agerpres. Caracterul legii este organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

×