x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gorghiu: Reconstrucția Ucrainei, o șansă economică uriașă pentru România

Gorghiu: Reconstrucția Ucrainei, o șansă economică uriașă pentru România

de Redacția Jurnalul    |    18 Mai 2023   •   15:00
Gorghiu: Reconstrucția Ucrainei, o șansă economică uriașă pentru România

Reconstrucția Ucrainei este o șansă economică uriașă pentru România și trebuie să devină un proiect de țară în perioada următoare, afirmă Alina Gorghiu. Ea spune că Guvernul ar trebui să formuleze un plan bine pus la punct pentru acest obiectiv.

„Rolul României în asigurarea securității regionale a devenit vital. Ce se întâmplă de mai bine de un an în Ucraina este un strategic wake-up call. Pentru noi, pentru UE, pentru NATO. Și adaptarea la noile realități geopolitice nu a întârziat să apară. NATO a recunoscut deja Marea Neagră drept zonă de interes strategic pentru Alianță. Pentru proiectul reconstrucției Ucrainei, e nevoie însă de stabilitate regională. Iar fără securitate pe Flancul Estic, lucrurile devin complicate. Acest proiect e despre viitor. Și nu mă refer la viitorul îndepărtat. O spun răspicat: reconstrucția începe acum, nu la finalul războiului. Acum trebuie create mecanismele internaționale pentru a susține investițiile”, spune Alina Gorghiu la a șaptea ediție a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani.

Președintele interimar al Senatului afirmă că România va contribui la acest efort internațional.

„Avem portul Constanța, avem o rețea feroviară și rutieră care poate facilita transporturile de mărfuri necesare. De acord cu colegii mei! Reconstrucția Ucrainei este o șansă economică uriașă pentru România. Și trebuie să devină un proiect de țară în perioada următoare. Guvernul ar trebui să formuleze un plan bine pus la punct pentru acest obiectiv. Însă mai este un factor important pentru acest proiect: femeile. Femeile trebuie să fie la masa negocierilor când se va stabili strategia de reconstrucție, ce măsuri și proiecte ar răspunde cel mai bine nevoilor lor urgente. (...) OCDE, spre exemplu, a recunoscut la începutul acestui an, Ucraina, ca potențial membru în viitor. Aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei pot fi susținute doar prin instituții puternice! (...) La fel, cooperarea dintre Ucraina și Republica Moldova nu trebuie să cadă în plan secund. Un pas important pentru consolidarea acestei relații ar fi ca autoritățile ucrainene să renunțe la sintagma . Asta ar ajuta mii de absolvenți etnici români din sudul Ucrainei să se înscrie la facultăți din România și alte state europene”, încheie Gorghiu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: alina gorghiu