x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ambasadorii a 12 state, îngrijoraţi de schimbările la coduri

Ambasadorii a 12 state, îngrijoraţi de schimbările la coduri

de Adrian Ilie    |    29 Iun 2018   •   15:17
Ambasadorii a 12 state, îngrijoraţi de schimbările la coduri

Ambasadele a 11 state europene au semnat, alături de ambasada Statelor Unite, o scrisoare comună în care cer autorităţilor de la Bucureşti ca modificările aduse legislaţiei penale să nu slăbească statul de drept sau capacitatea de combatere a infracţionalităţii. În replică, Ministerul Afacerilor Externe afirmă că Parlamentul este deţinătorul atribuţiei de a modifica aceste legi, iar etapele acestui proces au fost respectate din perspectiva consultării publice şi a dialogului cu cetăţenii.

„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”, se arată în scrisoarea semnată de ambasadorii din Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii. Diplomaţii acreditaţi la Bucureşti solicită ca România să respecte recomandările făcute în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi să nu facă paşi înapoi în combaterea corupţiei. „Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane”, se arată în scrisoare. Ulterior, MAE a precizat că a luat notă de scrisoare şi a dat asigurări că statul de drept şi combaterea corupţiei rămân printre priorităţile din programul de guvernare. „Procesul de amendare a legislaţiei în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituţie, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice şi a dialogului cu cetăţenii”, a precizat Ministerul. Aceasta este al treilea demers comun al unor ambasade privind legislaţia din sistemul judiciar românesc. Prima scrisoare a fost publicată în februarie 2017 când şase state au solicitat retragerea OUG 13, iar a doua a survenit în decembrie când şapte ţări au cerut României să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei.

 

CASETĂ

Iordache e contrariat

Florin Iordache, preşedintele Comisiei pentru legile justiţiei, susţine că temerile exprimate de ambasadori sunt lipsite de temeinicie. „Eu consider că aceste îngrijorări nu au niciun fel de motiv. Cei care şi-au exprimat aceste îngrijorări, atât timp cât nu sunt nişte precizări concrete, cele care vizează Codul de procedură penală e supus controlului de constituţionalitate la CCR şi, dacă CCR va constata că anumite articole nu sunt în concordanţă cu Constituţia, fără îndoială le vom modifica. Aşa cum sunt făcute nu dau niciun motiv pentru a fi îngrijoraţi”, a comentat Florin Iordache.

 

 

×