Trei propuneri legislative care taie din puterile Agenției Naționale de Integritate și introduc sancțiuni mai ușoare pentru aleșii locali și parlamentari au fost amânate, din nou, de deputații din Comisia juridică. Și asta chiar dacă legile au depășit cu mult termenele legale. Una dintre legi schimbă definiția conflictului de interese din Codul Penal.
Opoziția a cerut respingerea legii și i-a acuzat pe social-democrați că vor să adopte modificările pe ascuns. Președintele Klaus Iohannis a anunțat și el ieri că nu susține modi-ficările și că, în cazul în care va primi legile modificate spre pro-mulgare, le va retrimite Parlamentului sau va sesiza Curtea Constitu¬țională. Modificarea la Codul Penal care ar dezincri¬mina, practic, conflictul de inte¬rese a fost propusă de cinci deputați și senatori de la PSD și UDMR. Legea a trecut tacit de Senat și se află la Comisia juri¬dică de aproape două luni. Proiectul schimbă definiția conflictului de interese. În prezent, Codul Penal spune că este conflict de interese fapta funcționarului public care, în exerci¬tarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patri¬monial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori afin, sau o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani. Parla¬mentarii propun, însă, schim¬barea sintagmei „conf lict de interese” cu sintagma „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”. Asta ar însemna clar că toți parlamentarii și aleșii locali își vor putea angaja în continuare rudele la cabinetele parlamentare. Iar cei care au fost trimiși în judecată pentru conflict de interese, dar n-au primit decizii definitive, ar scăpa.
Îngrijorare la DNA
Sunt câteva zeci de parlamentari găsiți de ANI în conflict de interese, tocmai de aceea DNA a reacționat și a spus printr-un comunicat de presă că legea ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a corupției la nivel înalt și s-ar pronunța achitarea unor inculpați deja trimiși în judecată. Fără explicații, vice¬președintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, care este și iniți¬ator al legii, a propus amânarea cu două săptămâni, iar deputații puterii au votat pentru.
Orban dă vina pe Ponta
Liberalii spun că PSD se pregătește din nou de Marțea Nea-gră. „Nu este admisibil pentru premierul Ponta să dea declaraţii publice în favoarea luptei antico¬rupţie şi în general a integrităţii şi legalităţii în viaţa publică, în timp ce parlamentarii PSD susţin astfel de iniţiative care vor avea drept consecinţă stoparea luptei împotriva corupţiei”, a declarat Ludovic Orban.