x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anti-Basescu: PD alege Puterea

Anti-Basescu: PD alege Puterea

de Oana Stancu Zamfir    |    23 Ian 2007   •   00:00
Anti-Basescu: PD alege Puterea

Democratii au votat pentru ramanerea la guvernare si mentinerea aliantei cu PNL. Aseara, presedintele Basescu a salutat decizia, dezlantuindu-se insa impotriva PSD si a lui Ion Iliescu.

Conducerea PD, intarita cu liderii filialelor judetene, a votat ieri pentru ramanerea la guvernare si mentinerea aliantei cu PNL. Chiar daca oficial liderii PD neaga, decizia nu este chiar cea pe care Traian Basescu si-ar fi dorit-o. Dovada ca apropiata sa, Elena Udrea, s-a abtinut la vot.

Filialele judetene ale PD, chemate sa se pronunte pentru sau impotriva ramanerii la guvernare, au confirmat ieri decizia luata de centru. "Nu am gasit motive temeinice pentru a iesi de la guvernare. Premierul a gresit si trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru greseala pe care a facut-o", a anuntat presedintele Emil Boc, aratand ca PD "nu este dispus sa ramana la guvernare cu orice pret". O astfel de decizie ar putea fi luata, a explicat el, pe o tema politica majora, de exemplu daca PNL ar sustine o motiune impotriva ministrului Justitiei Monica Macovei.

Boc a aratat insa ca urmatoarele zile vor fi decisive pentru relatia PNL-PD, cele doua partide trebuind sa-si "rediscute relatia". "Am fost alesi sa guvernam, nu sa ne atacam reciproc, cum din nefericire s-a intamplat. Trebuie sa stabilim foarte clar: ori respectam ceea ce spunem, ori nu mai putem fi impreuna. Protocolul Aliantei nu este doar o simpla bucata de hartie intre PD si PNL, ci este si un contract cu alegatorii, un contract in care am promis o guvernare in interesul lor, o guvernare care sa rezolve problemele", a spus liderul PD, care s-a plans insa ca democratii au ajuns la capatul puterii in ce-i priveste pe liberali: "PD a tacut si a mers mai departe. Rabdarea insa, si a noastra, se apropie de sfarsit. PD nu mai poate fi pacalit cu declaratii pacifiste ale colegilor, ca a doua zi sa fie incalcate".

ABTINEREA ELENEI. Decizia democratilor a fost luata fara nici un vot impotriva. Au fost insa cinci abtineri, cea mai notabila a Elenei Udrea, care a si declansat scandalul biletelului. S-au mai abtinut vicepresedintele Liviu Negoita, dar si viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu - si el un apropiat al sefului statului, senatorul Marius Marinescu - care isi coordoneaza pozitiile politice in functie de semnalul dat de Udrea si liderul de la Giurgiu, Ionel Popa. Semnalul dat de Udrea arata astfel ca ramanerea la guvernare nu este tocmai decizia pe care o astepta Traian Basescu. In ciuda faptului ca liderii PD neaga public un amestec al presedintelui in deciziile PD, in partid este cunoscut ca Basescu ar fi transmis care i-ar fi asteptarile. Chiar duminica prin filialele PD umbla zvonul ca apropiati ai acestuia ar fi contactat cateva judete pentru a sustine iesirea de la guvernare. Pentru a mai drege relatia cu seful statului, democratii s-au pronuntat pentru modificarea Constitutiei astfel incat presedintele sa capete mai multe prerogative decat in prezent, intrucat, spre deosebire de premier, "care este produsul unei negocieri politice", presedintele e "legitimat de popor".

UDREA, CERTATA "SUBTIL"
Daca inainte de sedinta, unii lideri din teritoriu intentionau sa ii ceara explicatii Elenei Udrea pentru declansarea scandalului legat de biletul lui Tariceanu catre Basescu, dar si sa afle care erau urmarile prevazute pentru aceasta criza, ieri nimeni nu a mai indraznit sa deschida subiectul. Udrea ar fi abordat subiectul singura, spun surse din partid, pentru a aratat ca demersul ei a fost bun si ca nu a implicat partidul. Intrebat de catre ziaristi, Emil Boc a lansat totusi un mesaj subtil catre Udrea, aratand ca ar fi trebuit totusi sa informeze si PD despre ce avea de gand sa faca: "Doamna Udrea a recunoscut ca nu a avut acordul conducerii PD. Totusi, orice membru al PD trebuie sa informeze Biroul Permanent atunci cand e vorba de o decizie care implica partidul. Si cand faci un gest cu titlu personal, nu se rasfrange doar asupra ta, in ultima instanta, are implicatii asupra imaginii partidului".

BLAGA L-AR FI BATUT PE BODU
Liderii PD s-au abtinut sa puna jar pe foc si in privinta demiterii sefului Fiscului, Sebastian Bodu, aratand ca situatia acestuia va fi discutata in sedinta Aliantei. Parerile in privinta acestuia sunt insa impartite. Daca presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, subliniaza ca performanta ANAF sub Bodu este cea mai buna din ultimii 17 ani, ministrul de Interne, Vasile Blaga (foto), are o alta viziune: "Punctual, daca mie imi facea aceste reprosuri Bodu, cred ca intai il bateam si pe urma il dadeam afara". Blaga a aratat ca indiferent de performanta, Bodu facea parte dintr-o echipa si trebuia sa respecte deciziile luate de guvern. Democratii intentioneaza sa-l inlocuiasca pe acesta cu cineva din sistem, candidati fiind sefii directiilor fiscale din Sibiu si Ialomita.
×
Subiecte în articol: politic udrea guvernare