x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: Parlamentarii PNL vor vota împotriva Guvernului Boc IV

Antonescu: Parlamentarii PNL vor vota împotriva Guvernului Boc IV

21 Dec 2009   •   00:00

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la finalul BPC, că liderii liberali au decis că parlamentarii PNL vor vota categoric împotriva Guvernului Boc IV, însă la audierile din comisie votul liberalilor va fi dat în funcţie de prestaţie şi de activitatea anterioară.

"PNL şi parlamentarii săi vor vota împotriva acestui Guvern din motive multiple, între care cel mai important, pe care l-am prezentat deja, acela că socotim o sfidare la adresa principiilor constituţionale, la adresa parlamentarismului, învestirea unui Guvern cu acelaşi premier şi o bună parte din miniştrii care făceau parte dintr-un Guvern care a căzut printr-o moţiune de cenzură", a declarat Antonescu, citat de Mediafax.

El a explicat că, având în vedere că liberalii au fost iniţiatorii acelei moţiuni de cenzură, sunt consecvenţi acum "votând categoric împotriva acestui Guvern".

"Decizia a fost luată cu o singură abţinere, restul voturi pentru această poziţie. În funcţie de fiecare ministru care va fi analizat, membrii în comisiile de audiere, în funcţie de persoana respectivă, de faptul că în această audiere se pune în balanţă activitatea sa anterioară dacă a avut-o, prestaţia sa la audieri, sigur că acolo se vor da nişte voturi diferenţiate, dar votul politic este împotriva Guvernului Boc IV, sau Băsescu-Boc, sau Boc-Udrea sau cum doriţi să-i spuneţi", a spus preşedintele PNL.

Întrebat dacă în concluzie participă la şedinţa Parlamentului de învestire a Guvernului, Antonescu a spus că liberalii participă la şedinţă pentru că sunt membri ai Parlamentului.

"Participăm pentru că suntem membri ai Parlamentului, suntem partid parlamentar, ne ducem acolo, ne spunem punctul de vedere şi ne exprimăm votul", a conchis liderul PNL.

Lista Guvernului şi programul de guvernare au fost depuse la Parlament duminică după-amiază. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi dimineaţă, după ce a anunţat desemnarea lui Emil Boc ca premier, că termenul limită de avizare a noului Executiv este data de 23 decembrie.

Guvernul pe care premierul desemnat Emil Boc îl propune Parlamentului este format din Marko Bela (UDMR, vicepremier fără portofoliu), Vasile Blaga (PDL, Ministerul Administraţiei şi Internelor), Sebastian Vlădescu (independent, Ministerul Finanţelor), Adriean Videanu (PDL, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri), Theodor Baconschi (independent, Ministerul Afacerilor Externe), Radu Berceanu (PDL, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii), Laszlo Borbely (UDMR, Ministerul Mediului şi Pădurilor), Elena Udrea (PDL, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului), Gabriel Oprea (grupul independenţilor, Ministerul Apărării Naţionale), Kelemen Hunor (UDMR, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional), Cătălin Predoiu (independent, Ministerul Justiţiei), Gabriel Sandu (PDL, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale), Mihai Şeitan (PDL, Ministerul Muncii), Daniel Funeriu (PDL, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului), Cseke Attila (UDMR, Ministerul Sănătăţii) şi Mihai Dumitru (independent, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale).

Majoritatea PDL-UDMR-minorităţi-independenţi are 238 de parlamentari, în urma recentelor demisii ale unor senatori şi deputaţi PSD.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, astfel că, pentru asigurarea acestei majorităţi, sunt necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

×
Subiecte în articol: politic