x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu spune că a convenit cu Ponta punerea în acord a OUG privind CC cu decizia Curţii

Antonescu spune că a convenit cu Ponta punerea în acord a OUG privind CC cu decizia Curţii

de Mediafax    |    16 Iul 2012   •   15:35
Antonescu spune că a convenit cu Ponta punerea în acord a OUG privind CC cu decizia Curţii

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, luni, la inceputul intalnirii de la Palatul Cotroceni cu premierul Victor Ponta si presedintii celor doua Camere, ca a discutat cu prim-ministrul legat de punerea in acord, in sesiunea extraordinara, a OUG privind atributiile CC cu decizia Curtii.

Antonescu a precizat ca al doilea subiect de interes ce trebuie discutat priveste legislatia in domeniul referendumului.

Crin Antonescu a declarat ca, in perspectiva unei reuniuni extraordinare a Parlamentului, principalele subiecte de discutii sunt legate de organizarea referendumului, dar si de atributiile Curtii Constitutionale in ceea ce priveste judecarea hotararilor Parlamentului.

"Practic, exista doua probleme care fac un interes deosebit si pentru noi si nu doar pentru noi, unul Ordonanta de Urgenta a Guvernului care a fost amendata de Curtea Constitutionala, cea care privea scoaterea de sub jurisdictia Curtii a hotararilor celor doua Camere. Am luat cu totii act de observatiile Curtii Constitutionale, am discutat cu prim-ministrul, mi-a comunicat disponibilitatea domniei sale de a pune in acord, in dezbatere parlamentara si prin decizie parlamentara, textul Ordonantei cu precizarile si cu punctele de vedere ale Curtii Constitutionale", a spus Antonescu.

In plus, el a precizat ca in cazul referendumului este vorba despre doua variante de lucru pentru rezolvarea situatiei privind validitatea acestuia.

"De asemenea, in situatia legata de legislatia referendumului, unde avem o Ordonanta de Urgenta, unde avem un proiect de lege care a fost votat de Parlament, a trecut pe la Curtea Constitutionala, se afla la promulgare si unde de asemenea exista cateva lucruri care trebuie decise intr-o forma sau alta in conformitate cu vointa Parlamentului, cu hotararile Curtii Constitutionale, cu toate celelalte standarde pe care le avem la dispozitie", a mai spus Antonescu.

Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis, in 9 iulie, sesizarea de neconstitutionalitate formulata de 67 deputati apartinand Grupului parlamentar al PDL si a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala. Decizia este definitiva si general obligatorie, ea fiind publicata joi.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a convocat Biroul Permanent al acestui for legislativ pentru stabilirea ordinii de zi a sesiunii extraordinare din aceasta saptamana, se arata intr-un comunicat de presa transmis luni de Camera.

"Am hotarat convocarea Biroului Permanent pentru maine (marti - n.r.), 17 iulie, la ora 13:00, astfel incat miercuri, la ora 10:00, sa ne putem intruni in sesiune extraordinara a Camerei Deputatilor, pentru a dezbate modificarile aduse Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. Avem Ordonanta de Urgenta a Guvernului 38/2012, avem si o hotarare a Curtii Constitutionale nr. 727/2012 referitoare la Legea privind modificarea art. 27 alin. (1) din Legea nr. 47/1992. Este de datoria noastra sa punem in acord aceste acte printr-o lege clara si cuprinzatoare", a precizat Valeriu Zgonea, conform sursei citate.

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

×