Preşedintele Traian Băsescu a reluat marţi atacul asupra CSM apreciind că această instituţie nu a funcţionat corespunzător în mandatul trecut şi „a adus România acolo unde a adus-o din punctul de vedere al credibilităţii”. „Nu există nici un sistem de justiţie în interiorul UE care să fi făcut atâta rău vreunei ţări cât rău a făcut românilor şi României. Au făcut-o din nepăsare, din credinţa că sunt Dumnezei şi din dispreţ şi pentru interesul naţional, din dispreţ şi pentru interesul românilor de a trăi într-o ţară în care sunt protejaţi de lege”, a spus Băsescu, într-o conferinţă de presă. El a apreciat însă că declaraţiile sale nu reprezintă o imixtiune în treburile justiţiei, deoarece datoria sa este de a veghea la bunul mers al instituţiilor statului.
„Este greu de înţeles cum o instituţie formată din judecători face atâta rău din punctul de vedere al credibilităţii unei ţări. La judecători te aşteptaţi la mult mai mult. Dar asta este! Avem o justiţie independentă care consideră că ei i se cuvine tot, iar de români nu-i pasă. Asta în condiţiile în care sunt foarte mulţi judecători dedicaţi meseriei lor, gata să-şi facă datoria, dar din păcate în vârful lor este o structură care reprezintă justiţia şi care face mult rău românilor şi României. Oricât s-ar supăra şi doamna Pivniceru şi doamna cu soţul arestat, doamna Costiniu.
Le place, nu le place, acesta este adevărul”, a mai spus Băsescu. Şeful statului a arătat că în raportul intermediar al Comisiei Europene care va fi publicat la cererea sa de reevaluare, toate instituţiile statului, cu excepţia CSM, vor fi cotate pozitiv. „Având în vedere că acest raport intermediar este răspunsul la o solicitare expresă pe care am făcut-o Comisiei Europene de reevaluare a raportului din vară – Bulgaria nu are un raport intermediar. Eu am contestat raportul din vară susţinând că a fost mult prea dur în partea politică şi că se impune o reevaluare – vă pot spune că toate celelalte instituţii vor fi cotate pozitiv, mai puţin CSM”, a spus el.
Declaraţiile lui Băsescu vin la o zi după ce la consultările de la Cotroceni cu partidele din arcul guvernamental, în contextul subiectului Schengen, Băsescu a spus că se prefigurează un eşec, „cel puţin parţial”, în privinţa raportului pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, indicând drept responsabil CSM-ul. „În acelaşi timp însă se prefigurează un eşec, cel puţin parţial, în ceea ce priveşte raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare la care foarte multe ţări ţin. Ştiţi că am cerut, ca urmare a insatisfacţiei pentru raportul din vară, am cerut o reevaluare, din păcate în zona CSM-ului se cantonează deja aprecieri negative, ceea ce nu e de natură să ajute România să şteargă impresia că lucrurile merg într-o direcţie bună în ceea ce priveşte MCV, cu impactul de rigoare chiar cu admiterea noastră în Schengen.
În ceea ce priveşte structura, alegerile de la CSM, deja un judecător a fost invalidat de tribunalul Bucureşti, iar mâine se pune problema validării în Senat şi vom discuta şi acest subiect”, a spus Băsescu. El a declarat că, în condiţiile în care CSM îşi încheie mandatul pe 12 ianuarie, ar putea fi avută în vedere emiterea unei legi „în regim de urgenţă”, cu caracter preventiv, pentru prelungirea actualului mandat, astfel încât justiţia să nu rămână fără conducere.
Senatorii jurişti i-au ales marţi pe Corina Dumitrescu şi Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Comisia juridică i-a avizat, totodată, şi pe cei unsprezece membri ai CSM aleşi din rândul procurorilor şi judecătorilor de structurile specializate ale magistraţilor.
Amestec în treburile Justiţiei
„Comitetul Electoral Local al Curţii de Apel Bucureşti îşi exprimă îngrijorarea faţă de intervenţia publică din partea preşedintelui României, reprezentant al puterii executive, în procesul de validare a rezultatului final al alegerilor pentru funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată în comunicatul trimis redacţiei. Comitetul susţine că peste două treimi dintre magistraţi l-au votat pe Dan Lupaşcu. Sursa citată susţine că declaraţia publică a şefului statului afectează independenţa şi imparţialitatea puterii judecătoreşti în ansamblul său împotriva principiului constituţional al separării puterilor în stat.
• Violeta Fotache