x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Autonomia Ţinutului Secuiesc via Budapesta

Autonomia Ţinutului Secuiesc via Budapesta

de Dana Piciu    |    25 Feb 2008   •   00:00
Autonomia Ţinutului Secuiesc via Budapesta

Consiliul Naţional Secuiesc a adoptat sâmbătă la Sfântu Gheorghe o hotărâre prin care cere Adunării Parlamentare a Consiliului Europei numirea unui raportor pentru evaluarea stării generale şi a voinţei de autonomie a comunităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc, iar pe baza acestui raport să adopte o hotărâre privind autonomia Ţinutului.

Dispută


Consiliul Naţional Secuiesc a adoptat sâmbătă la Sfântu Gheorghe o hotărâre prin care cere Adunării Parlamentare a Consiliului Europei numirea unui raportor pentru evaluarea stării generale şi a voinţei de autonomie a comunităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc, iar pe baza acestui raport să adopte o hotărâre privind autonomia Ţinutului. CNS a mai solicitat ca APCE să ia în considerare aplicarea prevederilor hotărârii 508/1996 privind Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, în cazul în care România nu îşi îndeplineşte angajamentele asumate, iar Memorandumul întocmit pentru fundamentarea acestei cereri va fi înaintat membrilor APCE de către Comisia Permanentă a Consiliului.  Membrii CNS au hotărât ca acest document să fie transmis şi preşedintelui Traian Băsescu (foto), prin intermediul primarului municipiului Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, care este şi preşedintele UCM , la întâlnirea ce a avut loc ieri între şeful statului şi reprezentanţii administraţiei locale maghiare din zonă. Vicepreşedintele CNS Ferencz Csaba a declarat că, deşi conducerea Consiliului a cerut de mai multe ori o întrevedere cu şeful statului, aceasta nu a avut loc nici măcar la sfârşitul săptămânii trecute, când Băsescu s-a aflat în judeţul Covasna.

 

INCITARE A SPIRITELOR. Tot sâmbătă, Ferenc Gemesi, secretarul ungar de stat pentru minorităţi şi politici naţionale, citat de MTI, a declarat că Guvernul ungar a subliniat clar în programul său că susţine toate eforturile de autonomie bazate pe principii europene şi cooperare între majoritate şi minoritate. La rândul său, Băsescu a arătat că solicitarea CNS către organismul European nu este decât “o încercare de incitare, de încingere a spiritelor”. “A vorbi în cadru neconstituţional, a face solicitări neconstituţionale într-un astfel de moment nu face decât să arate că cei care fac astfel de declaraţii au orice dorinţă, numai aceea de bună înţelegere în România nu. Se pare că aceşti domni încă se află în Kîrghîstan, nu au aflat că România a intrat în UE şi şi-a îndeplinit toate standardele politice inclusiv a celor pentru minorităţi. Nu cred că va fi vreo instituţie Europeană care să ia în seamă o astfel de cerere”, a comentat Băsescu. Şeful statului s-a declarat totodată “un suporter” al autonomiei, cu condiţia ca aceasta să fie egală, în Covasna şi Harghita, cu autonomia din  Călăraşi, Bihor sau Constanţa. El a mai spus, de asemenea, că nu crede în existenţa unei declaraţii a Guvernului Ungariei, potrivit căreia acesta ar sprijini autonomia secuilor, dar dacă există “va primi o ripostă pe măsură pentru că Bucureştiul nu a spus niciodată Ungariei ce are de făcut în interiorul ei”.

×
Subiecte în articol: politic