x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Baronii la vorbitor

Baronii la vorbitor

27 Mar 2004   •   00:00

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, nu intentioneaza sa se autosuspende din PSD, asa cum au facut cei doi baroni cercetati de PNA, Nicolae Mischie (Gorj) si Bebe Ivanovici (Ilfov).

Vanghelie crede ca este posibil ca decapitarea sa fie instrumentata de cineva din interiorul PSD. SILVIU SERGIU

  • Jurnalul National: De ce ati refuzat sa va autosuspendati, asa cum au facut Nicolae Mischie si Bebe Ivanovici?

    Marian Vanghelie: Pentru ca nu este in statut aceasta formula, care este in statut, si nu pot sa inventez eu fel de fel de formule.

  • Conducerea partidului v-a cerut sa va autosuspendati?

    Nu, n-am discutat nimic cu nimeni. Eu nu cred ca ar trebui sa ma autosuspend. Daca credeam acest lucru, faceam acest pas. Eu nu am de ce sa cred acest lucru. Consider ca tot ce este facut de mine este facut in interesul cetateanului in mod legal.

  • Dar cum va explicati faptul ca Parchetul National Anticoruptie a decis sa declanseze cercetarile in ceea ce va priveste, daca totul este legal?

    Este vorba doar de o autosesizare vizavi de mai multe articole prezentate in ziarul "Adevarul", in functie de interesele societatii Adevarul. E ceva normal sa se autosesizeze. In orice stat democratic se intampla aceste fenomene. S-a autosesizat si eu m-am pus la dispozitia tuturor organelor de ancheta cu toate actele si cu toate documentele care le am. Nu este nici o problema, sa se verifice tot ceea ce am parcurs in aceasta perioada.

  • Dar nu credeti ca ancheta procurorilor anticoruptie a afectat imaginea PSD si de aceea vi se doreste acum capul?

    Nu stiu cat de afectata a fost imaginea PSD. Cred ca se pot pune in contrabalanta partile bune pe care le-am avut si ceea ce am reusit sa fac in acest mandat pentru cetateni si cred ca se vor analiza si aceste lucruri. Tot ce am facut, am facut in baza Legii 215 ( Legea Administratiei publice locale - n.r.), am dus la indeplinire niste hotarari ale Consiliului local.

  • Conducerea PSD va discuta sambata despre luarea unor masuri "de ordin administrativ" in ceea ce-i priveste pe liderii partidului care au probleme cu PNA si sunteti si dumneavoastra pe lista...

    Uitati ce se intampla. Nu stiu daca sunt sau nu pe lista. Eu nu am nici o legatura, nici nu stiu ce inseamna acesti baroni, nu stiu daca au existat baroni in Bucuresti sau nu au existat. Astea sunt cuvinte din care fiecare intelege ce vrea din ele. Efectiv nu am nici o legatura cu tot ceea ce se intampla.

  • Credeti ca este vorba de un atac la adresa dumneavoastra din interiorul partidului?

    Nu stiu. Nu sunt documentat asupra acestor lucruri. E o analiza normala care se face asupra articolelor aparute in presa. In contrapartida eu am argumente pentru tot ceea ce s-a scris.

  • V-am intrebat acest lucru pentru ca ati spus la un moment dat ca persoana dvs. deranjeaza, pentru ca aveti foarte multe puncte de vedere.

    Sunt jocuri pe scena politica, sunt jocuri politice, in care eu deranjez anumite persoane.

  • Persoane din partid?

    E posibil sa fie si din partid.

  • Ati primit semnale in acest sens?

    Nu. Nu am primit nici un semnal.

  • Vreti sa mai candidati pentru un nou mandat de primar?

    Da, bineinteles ca mai vreau sa candidez si cred ca am sa ies din primul tur. Sunt sigur de asta.

  • Si daca partidul n-o sa va mai sustina?

    Sunt sigur ca voi avea sustinerea partidului pentru tot ceea ce am facut bun. Eu nu imi pun aceasta problema, pentru ca eu am incredere in cei care analizeaza, ca tot ceea ce am facut este bun si rau. Eu, stiind ca am facut numai lucruri bune si am realizat proiecte importante, dupa cum ii cunosc pe cei care analizeaza, nu cred ca pot sa am eu probleme. Ramane de vazut.


Mischie nu vrea sa lase PSD

Pesedistul Nicolae Mischie a anuntat, ieri, ca, indiferent de decizia Delegatiei Permanente a PSD de astazi, el nu va parasi partidul. Baronul, care s-a autosuspendat din functia de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, a afirmat ca este sustinut de unele organizatii gorjene, care s-au aratat dispuse sa il urmeze in alte structuri politice.

De alfel, sustinatorii lui Mischie au trimis, ieri, un fluviu de faxuri in care ii iau apararea baronului Nicolae Mischie, ca urmare a autosuspendarii acestuia din functia de presedinte de consiliu judetean. „Domnul presedinte Adrian Nastase ar trebui sa ia din nou in calcul, ca si in alti ani, numirea unora pe la diferite ambasade facand astfel liniste in cadrul organizatiei noastre. Atragem atentia ca organizatia noastra il va urma pe domnul presedinte Mischie acolo unde acesta va fi hotarat sa se indrepte" precizeaza seful organizatiei PSD din comuna Balteni, Pompiliu Paunescu, intr-unul din faxurile de sustinere a lui Mischie. Demersul pesedistilor din Balteni e sustinut si de cei de la Rovinari si de Asociatia Nationala impotriva Coruptiei, Abuzurilor si pentru Drepturile Omului din Craiova, chiar si de profesoara de romana a fiicei lui Mischie, Marionela.(Camelia Ionescu)


„Puteau face mai mult. Aveau Justitia in mana"

Desi a refuzat sa faca vreo declaratie Jurnalului National, apreciind ca „onoarea si demnitatea il impiedica sa spuna un lucru in plus", baronul de Ilfov Bebe Ivanovici a acordat insa un interviu Radio France International, in care aduce reprosuri colegilor din PSD. Va prezentam cateva fragmente din acest interviu.

  • Domnule Constantin Bebe Ivanovici, v-ati autosuspendat din functia de presedinte al Organizatiei PSD Ilfov pana cand PNA finalizeaza ancheta in care dvs. sunteti cercetat pentru vanzarea mai multor terenuri, vanzare ce ar putea fi ilegala. Exista posibilitatea sa reveniti in functie?

    Daca PNA va anunta ca numele meu a fost pus acolo datorita unor, sa spun, anonime si ca eu nu sunt vinovat, si isi va cere public scuze pentru a-mi recapata imaginea, atunci voi sta de vorba cu colectivul meu, cu oamenii mei si voi vedea daca ei o sa ma accepte sau daca mai merita sa luptam impreuna (…).

  • Deci dvs. spuneti, practic, ca sunteti nevinovat. In aceste conditii, de ce a trebuit sa va mai autosuspendati?

    Pentru a nu crea supozitii, a nu stirbi imaginea partidului, a nu stirbi popularitatea si munca intregului colectiv judetean Ilfov si a primarilor, am luat aceasta decizie inca in timpul cat vizitam muzeul de la Vatican, pentru ca m-am saturat de atatea nedreptati, de atatea jigniri (...) si atunci mi-am impus sa iau aceasta masura cruda intai cu mine.

  • Considerati ca liderii de la centru puteau face mai mult pentru a va proteja imaginea?

    Suta la suta mai mult; chiar ei, care aveau Ministerul de Interne, Politia, Justitia in mana, colegii din Parlament sau Senat, comisiile de abuzuri ar fi putut sa vada daca sunt adevarate si sa-mi ia din timp apararea. Acest lucru este cel care pe mine ma obsedeaza si ma deranjeaza. Puteau din timp sa dea comunicat, asa cum s-ar face si pentru alti membri marcanti ai partidului, in cateva ore. Eu as fi vrut si din partea lor o atentionare mult mai rapida. Chiar eu i-am cerut acum doi ani, la Snagov, in sedinta Biroului Executiv, in fata presei, doamnei Rodica Stanoiu sa cerceteze, ca are toate documentele pe mana si orice. Dansa nu a facut acest lucru, nu a avut timp, nu stiu de ce.

  • Ati luat decizia de unul singur sau ati fost si sfatuit, mai mult sau mai putin direct de conducerea centrala a PSD?

    Conducerea centrala a PSD se va intalni sambata, dar nici pana in ziua de astazi nu m-a chemat cineva, nu m-a sfatuit.

  • Dar va asteptati ca sambata, conducerea PSD sa ia masuri mai dure impotriva dvs., eventual sa va suspende din partid?

    La ce sa ia masuri dure, daca nu exista nimic? Exista cuvantul prezumtie de nevinovatie.

Silviu Sergiu
×
Subiecte în articol: politic psd mischie