x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a sunat iar adunarea

Băsescu a sunat iar adunarea

de Adriana Duţulescu    |    05 Noi 2009   •   00:00
Băsescu a sunat iar adunarea
Sursa foto: Sorin Lupşa/Agerpres

La o zi după ce Guvernul propus de Lucian Croitoru a fost respins în Parlament, preşedintele Traian Băsescu a reiterat o declaraţie recentă spunând că opţiunea sa va fi un Guvern PD-L-PNL, cu premier democrat-liberal, dacă liberalii renunţă la exigenţa de a desemna premierul.



Preşedintele Băsescu a anunţat ieri că vrea un premier de la PD-L şi un guvern cu liberalii. PD-L nu are nici o propunere de prim-ministru şi aşteaptă ordin de la Cotroceni. PSD şi PNL insistă pentru Klaus Johannis, iar Crin Antonescu exclude orice colaborare pe cinci ani cu pedeliştii dacă Băsescu va fi reales.

Traian Băsescu a convocat ieri partidele, inclusiv grupul independenţilor, la consultări pentru a desemna un alt premier, cu deosebirea că acum i-a chemat la Cotroceni şi pe parlamentarii independenţi, cei care au dezertat din PSD şi PNL pentru a susţine
PD-L în Parlament. Băsescu a anunţat ieri de dimineaţă, la un post de radio, fără să mai aştepte consultările cu partidele, că va desemna un premier de la PD-L şi că doreşte un guvern PD-L - PNL.

"În mod categoric, opţiunea mea va fi un guvern de dreapta, PD-L - PNL, dacă PNL va renunţa la exigenţa de după alegeri de a da primul-ministru, cu un premier care să reprezinte partidul cu cele mai multe mandate în Parlament", a declarat Traian Băsescu. Pentru că s-a vehiculat numele lui Vasile Blaga ca fiind propunerea sa pentru funcţia de prim-ministru, Băsescu a refuzat să infirme sau să confirme această variantă, spunând că: "Ar fi o eroare din partea şefului statului să facă aşa ceva".

De asemenea, Traian Băsescu a catalogat drept "intoxicare" declaraţiile lui Mircea Geoană, potrivit cărora şeful statului intenţionează să o nominalizeze pe Elena Udrea pentru funcţia de prim-ministru.

Radu Berceanu a declarat, înainte de consultările de la Cotroceni, că liderii PD-L vor merge la întâlnirea cu Traian Băsescu fără o propunere de premier. "Nu vom avea nici o propunere. Este atribuţia preşedintelui", a explicat liderul democrat-liberal. Colegul său, Vasile Blaga, al cărui nume a fost pomenit ca virtual premier, a declarat că nu a fost niciodată interesat să fie premier.

"Nu m-a interesat niciodată funcţia de prim-ministru, sper că am făcut declaraţiile acestea de multe ori în ultimii trei ani." Vasile Blaga a fost întrebat şi de preferinţa pe care Traian Băsescu şi-a exprimat-o pentru a se forma un guvern PD-L - PNL cu premier democrat-liberal. Blaga a spus că şi el ar prefera o guvernare cu liberalii şi că în acest moment lucrurile sunt mai complicate, deoarece PNL are un candidat la Preşedinţie.

"Din campania electorală tot spun că în ceea ce mă priveşte mi-aş fi dorit o guvernare, şi care era posibilă, cu PNL. Nu a dorit-o atunci
domnul Tăriceanu şi a plătit cu funcţia", a declarat el. Întrebat dacă nu exclude un guvern PD-L - PNL, liderul PD-L a spus: "Nu exclud".

CONDIŢIA PNL
Fluturarea pe la nasul liberalilor a ipotezei intrării lor la guvernare alături de PD-L l-a lăsat rece pe preşedintele PNL, Crin Antonescu. El a declarat că, atât timp cât Traian Băsescu va fi preşedinte, PD-L nu va fi un partener de discuţie pentru PNL. "După 6 decembrie, dacă nu mai este Traian Băsescu preşedinte, în acel moment, cel puţin în principiu - aşa cred eu, asta nu e nici un fel de angajament -, Partidul Democrat are şansa să redevină un partener de dialog", a declarat Antonescu.

Întrebat dacă după alegeri, în cazul în care iese preşedinte Traian Băsescu, PNL va exclude orice colaborare pe cinci ani cu pedeliştii, Antonescu a răspuns: "Din punctul meu de vedere da, pentru că nu se poate colabora cu Traian Băsescu. E un lucru dovedit în ani şi ani de zile". El a precizat şi că liberalii îi cer în continuare preşedintelui să-l nominalizeze pe Johannis premier.

PSD refuză orice propunere venită din partea lui Băsescu şi îl susţine în continuare pe Klaus Johannis pentru funcţia de prim-ministru.

Mai mult, preşedintele PSD, Mircea Geoană, l-a acuzat pe Băsescu de "simularea" unor consultări, din moment de acesta a decis deja să anunţe un premier de la PD-L. Geoană a adăugat că PSD continuă să-l sprijine pe primarul Sibiului pentru postul de premier, spunând că a vorbit cu Iohannis şi i-a reconfirmat sprijinul. În opinia lui, Băsescu că face consultări doar pentru "camerele de luat vederi".

×
Subiecte în articol: politic