x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: "Caseta a fost falsificată în străinătate. Aici le era frică să nu se afle"

Băsescu: "Caseta a fost falsificată în străinătate. Aici le era frică să nu se afle"

01 Dec 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, aseară, la OTV, că imaginile în care apare lovind un copil au fost falsificate în străinătate, întrucât cei care au făcut acest lucru s-au temut să nu se afle. "Caseta a fost falsificată în străinătate. Aici le era frică să nu se afle. A fost un trucaj destul de reuşit", a precizat Traian Băsescu.

El a mai spus, referindu-se la faptul că s-a adresat Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică (INEC) pentru a analiza caseta de la mitingul din 2004, că speră să primească rezultatele în două-trei zile.

Cotidianul "Gardianul" a publicat, joi seară, o filmare în care preşedintele Băsescu pare că ar fi lovit un copil peste faţă, în timpul unui miting electoral.

"Am avut o discuţie cu Iohannis. Am vrut să clarific lucrurile, că n-am avut un război cu el"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la OTV, că a avut ieri după-amiază o discuţie cu Klaus Iohannis, menţionând că a vrut să clarifice că nu a avut un război cu acesta şi arătând că nu exclude posibilitatea de a-l desemna premier pe primarul Sibiului dacă va câştiga alegerile prezidenţiale.

"Am avut astăzi (luni - n.r.) o discuţie cu domnul Iohannis. Nu a fost o discuţie legată de promisiuni. Am vrut să înţeleagă mecanismul constituţional. Mi-a făcut plăcere să constat că ştie mecanismul constituţional al desemnării a premierului de către preşedinte", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax. Întrebat dacă, în eventualitatea în care va câştiga alegerile, îl va desemna pe primarul Sibiului în funcţia de premier, Băsescu a răspuns: "Orice este posibil". El a spus că l-a invitat pe primarul Sibiului săptămâna trecută să aibă o discuţie şi că întâlnirea a avut loc luni după-amiază.

"Am vrut să clarific lucrurile cu Iohannis, că eu nu am avut un război cu el", a adăugat Băsescu. De asemenea, Traian Băsescu a afirmat că trebuie evitate "sub toate formele alegerile anticipate" şi că viitorul premier va trebui acceptat "cel puţin" de PNL.

"Dacă nu câştig alegerile, plec cu familia în vacanţă, dar, din păcate, nu o să am vacanţă"

Întrebat ce va face dacă nu va câştiga alegerile prezidenţiale, şeful statului a precizat că va sta până pe 21 deembrie, când i se termină mandatul, iar în 22 decembrie va merge împreună cu soţia, poate şi cu fiicele, la munte, în România.

"Dacă pierd alegerile, este momentul în care voi pleca din politică", a reafirmat Băsescu, precizând că nu va veni la partid. Întrebat ce se va întâmpla cu PDL, cine va fi liderul partidului, Traian Băsescu a spus că PDL are alegeri în 2010 şi că îşi va alege preşedintele.

Băsescu a spus, însă, că vrea să mai plece pe mare măcar un an, după care îşi va vedea de viaţă liniştit. "Din păcate, n-o să am vacanţă", a conchis râzând preşedintele.

"Sper ca procesul parlamentar de revizuire a Constituţiei să nu dureze mai mult de un an"

 

"Nu trebuie anticipate. Referendumul obligă la declanşarea procesului de revizuire a Constituţiei. Eu sper ca tot procesul parlamentar să se termine în maximum un an. Cu ocazia primelor alegeri locale, parlamentare anticipate sau pentru Parlamentul European, să nu provocăm un referendum pur şi simplu, să validăm şi noua Constituţie revizuită. După referendum, Constituţia revizuită intră în vigoare", a declarat Traian Băsescu.

El a apreciat că Parlamentul unicameral nu poate lucra mai prost decât cel bicameral.

"Acest Parlament, din ianurie până în octombrie, a fost în stare să treacă prin cele două Camere o singură lege. În rest, parlamentarii s-au ţinut de jocuri politice, de dărâmat guverne, de pus miniştri, tot soiul de activităţi, altele decât cele de legiferare", a conchis Băsescu.

La referendumul organizat în 22 noiembrie, o dată cu primul tur al alegeerilor prezidenţiale, 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari, prezenţa fiind de 50,95%.


Pronosticul lui Băsescu pentru scrutinul de duminică: 53 la 47 în favoarea sa

Răspunzând unei întrebări în legătură cu pronosticul său pentru scrutin, Băsescu a răspuns: "Va fi 53 la 47 pentru mine".

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, care a avut loc în 22 noiembrie, Traian Băsescu a obţinut 32,44%, iar Mircea Geoană 31,15%, în condiţiile unei prezenţe la vot de 54,37%.

Băsescu, impresionat că avocata Elodia Ghinescu avea în casă o poză cu el în campania din 2004


Întrebat, într-o discuţie cu moderatorul emisiunii, dacă are o părere în cazul Elodia, Băsescu a răspuns: "Nu, m-a impresionat un lucru, când am văzut nişte poze, preluate de la dumneavoastră (de la OTV - n.r.), din casă (de la avocata Elodia Ghinescu - n.r.). Aţi văzut că undeva avea o poză cu mine din campania electorală din 2004?". El a precizat că a văzut poza respectivă într-un ziar.

"Într-un ziar am văzut, era preluat, că la un moment dat aţi reuşit să antrenaţi şi presa scrisă în afacerea Elodia. Atunci am văzut, era o poză de-a mea din campanie în casă la Elodia", a menţionat Băsescu.

"Dumnezeu s-o ţină sănătoasă dacă o fi undeva sau Dumnezeu s-o ierte dacă n-o mai fi", a mai spus el.

Avocata Elodia Marilena Ghinescu (38 de ani) a dispărut de acasă în data de 30 august 2007. Soţul acesteia, poliţistul Cristian Cioacă, a anunţat Poliţia despre dispariţia femeii abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei acesteia, timp în care a apelat la cunoştinţe pentru a intra în corespondenţa electronică a femeii, scopul fiind - potrivit Parchetului - acela de a vedea cu ce bărbat conversa. Cioacă a spus că doar a căutat indicii cu privire la locul unde ar putea fi, el negând faptul că soţia sa ar fi moartă.

Anchetatorii au luat în calcul varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului.

De altfel, instanţa supremă a reţinut infracţiunea de omor atunci când anchetatorii au propus arestarea poliţistului, însă în lipsa cadavrului judecătorii l-au eliberat.

×
Subiecte în articol: politic