15:09 • Preşedintele Traian Băsescu a cerut ministrului interimar al Justiţiei
declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a opt foşti şi
actuali miniştri.
Eugen Nicolăescu: "Băsescu îşi continuă "războiul" cu PNL şi cu toţi cei care îi sunt ostili "
Mircea Geoană: "Băsescu se foloseşte de o armă politică, într-un an electoral"
Victor Ponta: "Decizia preşedintelui Băsescu nu e o surpriză, el s-a antepronunţat în aceste cazuri"
Emil Boc: Preşedintele nu anulează prezumţia de nevinovăţie, ci permite justiţiei să se pronunţe
Gyorgy Frunda: "Băsescu a greşit destinatarul cererii de începere a urmăririi penale"
Codruţ Şereş: "Gest electoral, într-un an electoral"
Theodor Stolojan: "Decizia preşedintelui e corectă, miniştrii au prilejul să-şi probeze nevinovăţia"
Vă prezentăm comunicat integral al preşedinţiei.
”Urmare a solicitărilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din perioada 11 septembrie - 8 octombrie 2007, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României şi al prevederilor art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere Deciziile Curţii Constituţionale nr. 665 din 5 iulie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 547 din 10 august 2007 şi nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, 851 din 12 decembrie 2007, în data de 16 ianuarie 2008 preşedintele României, Traian Băsescu, a adresat ministrului interimar al justiţiei, Teodor Viorel Meleşcanu, cererile privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a următoarelor persoane, foşti şi actuali membri ai Guvernului:
- domnul Adrian Năstase, fost prim-ministru al României;
- domnul Miron Tudor Mitrea, fost ministru al lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei;
- domnul Tudor Alexandru Chiuariu, fost ministru al justiţiei;
- domnul Zsolt Nagy, fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei;
- domnul Victor Babiuc, fost ministru al apărării naţionale;
- domnul Nicolae Paul Anton Păcuraru, ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse;
- domnul Ioan Codruţ Şereş, fost ministru al economiei şi comerţului;
- domnul Decebal Traian Remeş, fost ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale.
Departamentul de Comunicare Publică
16 Ianuarie 2008”
Guvernul a anunţat, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că a fost informat de solicitarea şefului statului privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a unor foşti şi actuali demnitari, fără să prezinte alte comentarii.
Eugen Nicolăescu: Băsescu îşi continuă "războiul" cu PNL şi cu toţi cei care îi sunt ostili
"Preşedintele îşi continuă războiul cu PNL-ul şi cu toţi cei care îi sunt ostili", a declarat Nicolăescu, referindu-se la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu de declanşare a procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ Şereş şi Traian Decebal Remeş.
De asemenea, Nicolăescu a menţionat că "atitudinea" şefului statului este în defavoarea românilor.
"Sper că această atitudine va înceta pentru binele românilor În caz contrar, în loc să ne ocupăm de administrarea ţării, ne vom ocupa să răspundem la acuzaţiile nefondate şi policianiste ale preşedintelui", a conchis ministrul liberal.
- Mediafax
Victor Ponta: Decizia preşedintelui Băsescu nu e o surpriză, el s-a antepronunţat în aceste cazuri
"Nu este o surpriză, pentru că preşedintele se antepronunţase de câteva ori şi a spus că va accepta acest lucru", a arătat Ponta.
"Eu sper că este doar o întâmplare că (Traian Băsescu - n.r.) a aşteptat anul 2008, an electoral, ca să dea aceste avize. Probabil că de săptămâna viitoare va începe spectacolul mediatic, în fiecare zi fiind prezent alt ministru la DNA", a continuat el.
Ponta a precizat că îşi doreşte, pentru binele Justiţiei, ca procedurile la Parchet să nu dureze tot anul electoral 2008 şi să se finalizeze rapid.
"Dacă au probe, să trimită în judecată persoanele, să se poată apăra în faţa judecătorilor. Dacă nu au probe, indiferent cine este acea persoană, să se dispună scoaterea de sub urmărire penală", a comentat Ponta, apreciind însă că, probabil, nu se va proceda în acest mod.
- Mediafax
Emil Boc: Preşedintele nu anulează prezumţia de nevinovăţie, ci permite justiţiei să se pronunţe
"Preşedintele îndeplineşte o formalitate legală, prin care doar permite justiţiei să meargă mai departe şi să se pronunţe dacă un ministru este vinovat sau nu", a precizat Emil Boc pentru MEDIAFAX.
Liderul PDL a completat că solicitarea şefului statului nu anulează prezumţia de nevinovăţie, ci permite justiţiei să se pronunţe dacă o persoană care are calitatea de ministru este sau nu vinovată pentru faptele care i se impută.
"Este vorba de un demers legal şi constituţional, care permite justiţiei să meargă mai departe", a susţinut Boc.
Întrebat dacă momentul ales pentru solicitarea de declanşare a procedurii de urmărire penală are legătură cu refuzul preşedintelui de a o numi pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, Emil Boc a răspuns: "Este copilăreşte să faci o asemenea supoziţie. Multe luni de zile, procesul acesta a fost blocat datorită Ordonanţei Chiuariu. Abia după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Comisia de la Cotroceni şi Ordonanţa Chiuariu s-a permis cadrul legal pentru ca justiţia să meargă mai departe".
- Mediafax
Mircea Geoană: Băsescu se foloseşte de o armă politică, într-un an electoral
"Gestul preşedintelui vizează utilizarea unei arme politice, în contextul în care 2008 este un an electoral", a comentat Geoană.
El a arătat că instituţiile din sistemul juridic au obligaţia de a rezista la orice imixtiune şi interferenţă politică în acest sens, precizând că social-democraţii îşi manifestă convingerea că aşa se va şi întâmpla.
- Mediafax
Codruţ Şereş: Gest electoral, într-un an electoral
„Gestul preşedintelui este un gest electoral într-un an electoral, înainte de campania pentru alegerile locale, campanie care, aşa cum au arătat majoritatea oamenilor politici, va fi o campanie murdară, dominată de agitarea unor dosare”, a precizat pentrtu MEDIAFAX, Codruţ şereş, care este preşedinte al Consiliului Executiv al PC.
El a spus că aşteaptă ca justiţia să se pronunţe de mai bine de un an în privinţa sa, astfel încât „aceste dosare fabricate să nu mai poată fi folosite ca instrumente de şantaj politic”.
- Mediafax
Gyorgy Frunda: Băsescu a greşit destinatarul cererii de începere a urmăririi penale a opt demnitari
Senatorul UDMR Frunda Gyorgy, jurist de profesie, a declarat că preşedintele Traian Băsescu şi-a îndreptat greşit cererea de începere a urmăririi penale a opt demnitari şi că ar fi trebuit să trimită Parchetului solicitarea.
Potrivit lui Frunda, preşedintele ar fi trebuit să adreseze cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau procurorului general, în niciun caz ministrului interimar de la Justiţie.
"Începerea urmăririi penale, potrivit procedurii penale din România, se face fie pe bază de denunţ penal, fie din oficiu. În toate cazurile, urmărirea penală este pornită. Dar preşedintele nu poate cere urmărirea penală decât ca simplu cetăţean şi în niciun caz ministrului Justiţiei. Acesta administrează justiţia din punct de vedere financiar, e adevărat că procurorul general lucrează sub autoritatea sa. Dar începerea urmăririi penale trebuie cerută de la Parchetul de pe lângă instanţa îndreptăţită să judece”, a spus Frunda.
El a afirmat că preşedintele, ca simplu cetăţean, dacă a considerat că este nevoie, îşi putea îndrepta cererea către Parchetul ICCJ sau către procurorul general, dar în niciun caz către ministrul de Justiţie.
- Mediafax
Theodor Stolojan: Decizia preşedintelui e corectă, miniştrii au prilejul să-şi probeze nevinovăţia
"Preşedintele Traian Băsescu a acţionat corect. Să nu uităm că o bună parte dintre aceşti miniştri au cerut în mod expres să ajungă în justiţie pentru a-şi proba nevinovăţia, spun dânşii, deci li se dă prilejul să facă acest lucru"
El a precizat că iniţiativa preşedintelui de a solicita începerea urmării penale pentru cei opt foşti şi actuali demnitari este corectă şi din perspectiva faptului că "nu poţi să ai o astfel de situaţie în ţară, în care un număr relativ mare de foşti miniştri şi miniştri să fie suspecţi de acte de corupţie, să planeze asupra lor această suspiciune, şi lucrurile să nu meargă în direcţia clarificării, albă sau neagră".
Întrebat dacă solicitarea urmăririi penale pentru un fost ministru PD, Victor Babiuc, nu va afecta imaginea PDL, Theodor Stolojan a spus: "Victor Babiuc nu mai este în prezent membru al PDL, iar faptul că dânsul a fost un ministru al PD şi acum preşedintele a dat curs începerii anchetei penale demonstrează încă o dată că preşedintele a fost corect şi a acţionat în acelaşi fel faţă de toţi miniştrii în discuţie, foşti sau actuali, indiferent din ce partid proveneau".
- Mediafax