x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, despre proiectul privind eliminarea limbii române din examenele naţionale: Mi se pare de nepermis

Băsescu, despre proiectul privind eliminarea limbii române din examenele naţionale: Mi se pare de nepermis

16 Mai 2019   •   21:45
Băsescu, despre proiectul privind eliminarea limbii române din examenele naţionale: Mi se pare de nepermis
Sursa foto: DIANA OROS

Preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, că proiectul legislativ iniţiat de deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György privind eliminarea limbii române din examenele naţionale este "de nepermis" şi face parte din "setul de iniţiative antiromâneşti promovate de UDMR în ultimii ani".

"Mi se pare nepermisă iniţiativa şi face parte din setul de iniţiative antiromâneşti pe care UDMR le-a promovat în ultimii ani. Vă aduc aminte că, de curând, au adoptat imnul şi drapelul Ungariei ca imn şi drapel al formaţiunii politice şi acum vin cu acest proiect de lege, care este absolut umilitor, dar şi dăunător minoritarilor unguri, pentru că, trăind în România şi neştiind limba română, îşi vor găsi foarte greu un loc de muncă şi se vor integra foarte greu în societate. În plus, limba română este limba oficială a statului român şi orice cetăţean este obligat să cunoască limba statului de cetăţenie. Deci respingem cu toată puterea această abordare, care pare a fi adusă în Parlament de acest domn deputat după discuţii în Harghita şi Covasna", a afirmat liderul PMP.

Deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György propune, într-un proiect de lege depus la Parlament, eliminarea probei de limba română la evaluarea de la clasele a IV-a, a VIII-a şi la examenul de bacalaureat pentru elevii din unităţile şcolare cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

Proiectul modifică în acest sens Legea educaţiei naţionale.

Potrivit proiectului, articolul 74 al. 4 din Legea educaţiei se modifică astfel: "La finalul clasei a VI-a, toate şcolile organizează şi realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe. Proba de limbă şi comunicare va cuprinde limba maternă şi limba modernă". În prezent, textul se referă la limba română şi limba modernă I, iar pentru elevii din clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, şi limba maternă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: basescu limba română