x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu e in vacanţă, nu in concediu!

Băsescu e in vacanţă, nu in concediu!

de Oana Stancu Zamfir    |    09 Aug 2007   •   00:00
Băsescu e in vacanţă, nu in concediu!
Sursa foto: MALINA NEGREA/

Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu se află in aceste zile in vacanţă, ci intr-o serie de "deplasări de evaluare in teritoriu". Concediu e "dificil" să işi ia, intrucăt atribuţiile sale nu pot fi delegate.



Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu se află in aceste zile in vacanţă, ci intr-o serie de "deplasări de evaluare in teritoriu". Concediu e "dificil" să işi ia, intrucăt atribuţiile sale nu pot fi delegate.


Şeful statului se află in aceste zile in staţiunea Covasna, unde a petrecut şi sfărşitul săptămănii trecute, alături de soţia sa, Maria Băsescu, cei doi fiind cazaţi la fosta vilă de protocol a lui Ceauşescu.

Vineri seara, cuplul prezidenţial a petrecut căteva ceasuri in casa unei familii de maghiari, Traian Băsescu mărturisind că işi propusese să stea cinci minute, insă a rămas pănă la urmă şi la masă. "Am măncat şi nişte gogoşi umplute cu brănză şi mărar, excelente", a lăudat el gazdele. Sămbătă a vizitat Spitalul de Cardiologie din Covasna, iar după-amiază a participat la Zilele comunei Comandău. A făcut fotografii alături de localnici, a urcat pe scenă, a promis ca pănă la anul să inveţe şi căteva cuvinte in maghiară, a gustat din bulzul preparat de localnici şi a măncat zmeură. Duminică a participat la concursul balcanic de călărie de la Săncrai, de unde a plecat la Miercurea-Ciuc, unde a participat la Zilele Oraşului.

Marţi a venit o fugă pănă la Bucureşti, pentru ceremonia de depunere a jurămăntului de către ministrul Iuliu Winkler şi pentru o intălnire cu patronii firmelor care au ridicat gunoaiele din Popeşti-Leordeni, iar după-amiaza era deja inapoi la Covasna, unde intenţionează să rămănă pănă vineri.

Intrebat de presă in legătură cu această vizită, Traian Băsescu a arătat că este una "particulară", nu oficială. De altfel, autorităţile judeţene nici nu ştiau despre venirea sa in Covasna. Prefectul judeţului, Gyorgy Ervin, chiar s-a plăns ieri presei că a aflat de la televizor că preşedintele se află in judeţ. "Consider că, chiar dacă este vorba despre o vizită neoficială şi domnul Băsescu nu doreşte să se intălnească cu oficialităţile, intălnindu-se doar cu pediştii, Cancelaria domnului preşedinte trebuie să mă anunţe măcar despre faptul că se află in judeţ", a spus prefectul, citat de corespondentul Mediafax.


"CONTINUU ŞI NEINTRERUPT". Jurnalul Naţional a intrebat Administraţia Prezidenţială care este perioada in care şeful statului se află in concediul legal de odihnă. Aceasta susţine insă că Traian Băsescu nu işi poate lua vacanţă, intrucăt atribuţiile sale nu pot fi delegate. "Preşedintele Romăniei nu a stabilit incă perioada in care urmează să işi efectueze concediul de odihnă. Momentan se află intr-o serie de deplasări de evaluare in teritoriu. De altfel, menţionăm că este dificil de stabilit o anumită perioadă pentru efectuarea unui concediu de odihnă, avănd in vedere atribuţiile constituţionale ale funcţiei sale, ce nu pot fi delegate şi pe care şi le exercită continuu şi neintrerupt, pe intreaga perioada a mandatului, in orice localitate s-ar afla, fiind reprezentantul statului romăn, potrivit prevederilor art. 80 alin. 1 din Constituţia Romăniei", se arată in răspunsul Cotroceniului.


LA "LUCRU", LA NEPTUN. Preşedinţia a susţinut că şeful statului s-a aflat "la lucru" şi in luna iunie, cănd a petrecut o săptămănă in Palatul de la Neptun. Timp de două zile, el i-a avut oaspeţi pe Gabriel Liiceanu, Traian Ungureanu, Andrei Pleşu, Horia Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Cătălin Anvramescu (impreună cu soţia), cu care ar fi discutat despre lustraţie. De altfel, pe perioada verii şeful statului petrece in general week-end-urile la mare. Anii trecuţi el s-a aflat in concediu şi la munte, şi in Bucovina.


Sarkozy, după model american

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy stărneşte controverse nu pentru că nu şi-ar lua concedii sau vacanţe, ci pentru că profită din plin de acest drept. După ce a căştigat alegerile in mai 2007, liderul celei de-a V-a republici s-a retras căteva zile pentru a se reface, pe yacht-ul unui cunoscut om de afaceri francez. In prezent, Nicolas Sarkozy, insoţit de familia sa, işi petrece concediul, după 100 de zile de mandat, in staţiunea americană Wolfeboro. Conform zvonurilor care au impănzit mediile politice de la Paris, inchirierea complexului de vacanţă de la Wolfeboro costă 30.000 de dolari pe săptămănă. Drept pentru care Partidul Socialist, principalul partid de opoziţie din Franţa, a făcut o cerere oficială pentru verificarea surselor de finanţare prin care preşedintele a achitat costurile vacanţei sale.

  • Delia ZahareanuÂ

×
Subiecte în articol: basescu politic