x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Este vorba de încălcarea Constituţiei; Kovesi şi Lazăr trebuie să plece

Băsescu: Este vorba de încălcarea Constituţiei; Kovesi şi Lazăr trebuie să plece

11 Mar 2017   •   07:00
Băsescu: Este vorba de încălcarea Constituţiei; Kovesi şi Lazăr trebuie să plece
Sursa foto: DIANA OROS

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a susţinut, vineri, că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul general Augustin Lazăr trebuie să plece din funcţii, după decizia Curţii Constituţionale, care constată că au încălcat Constituţia şi a subliniat că, în caz contrar, se va crea un precedent "periculos".

"Obligaţia respectării Constituţiei este a fiecărui cetăţean, scrie în Constituţie, inclusiv al cetăţeanului român Laura Codruţa Kovesi. Iar, pe de altă parte, abuzul în funcţie, atât de drag domniei sale, este precizat în decizia Curţii, care spune aşa: Ministerul Public nu are competenţa de a desfăşura activităţi de cercetare penală cu privire la legalitatea şi oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor, care în cazul nostru a fost legiutorul delegat Guvernul. Nu ştiu de ce la ora asta, domna Kovesi nu s-a dus cu decenţă la preşedinte să spună: Domnule preşedinte, am greşit-o, asta-i demisia", a afirmat Traian Băsescu, la România Tv.

Băsescu a spus că, în aceeaşi situaţie, este şi procurorul general Augustin Lazăr.

Potrivit lui Băsescu, în cazul în care cei doi înalţi funcţionari ai statului nu-şi dau demisia, există o procedură administrativă pentru ca aceştia să fie revocaţi din funcţii. El a susţinut că ministrul justiţiei poate să facă demersurile în acest sens sau preşedintele României.

"Nu există un traseu legislativ, ci unul administrativ. Ministrul de justiţie, luând notă de decizia CCR să-i ceară preşedintelui revocarea. În ce condiţii? În condiţiile în care în lege se spune că mandatul procurorului şef DNA este de 3 ani, însă nimeni nu spune că este de 3 ani în condiţiile în care încalci Constituţia. În condiţiile în care încalci Constituţia, se întrerupe mandatul automat. Iar dacă, strunit de milostivenia şi blândeţea blândului Dragnea, că de acum aşa o să-i spun: blândul Dragnea, ministrul de justiţie nu va face acest pas, trebuie să fie iniţiativa preşedintelui. Are cine să-i scrie decretul şi revocarea pentru încălcarea Constituţiei. Eu aşa aş scrie decretul: pentru încălcarea Constituţiei se revocă din funcţie procurorul şef DNA", a explicat Băsescu.

Liderul PMP a ţinut să precizeze că are niciun resentiment faţă de Laura Codruţa Kovesi, ci este vorba de încălcarea Constituţiei.

"Nu este vorba despre niciun resentiment, vorbim de un principiu fundamental aici: încălcarea Constituţiei de către unul dintre cei mai importanţi demnitari ai statului român şi sunt în tandem Kovesi şi cu Lazăr. Trebuie să plece amândoi", a adăugat Băsescu.

El a atras atenţia că dacă aceştia vor rămâne în funcţie, se va crea un precedent periculos.

"Aici nu este o chestiune cine să-i convingă sau nu, este vorba de crearea unui precedent periculos, să ai o hotărâre a Curţii constituţionale că un înalt funcţionar a încălcat Constituţia şi să-l menţii. (...) Problema nu este Kovesi, problema este precedentul. Avem o problemă (...) de precedent. S-a constat indubitabil că un înalt funcţionar al statului a încălcat Constituţia, a încălcat separaţia puterilor în stat, asta nu mai e de glumă. Nu poate să rămână fără măsuri. Înţelegeţi? Şi dacă nu înţelege Iohannis, Kovesi ar trebui să ştie cât rău ar face dacă se agaţă ca pisica de pom, pentru că ar crea acest precedent al încălcării Constituţiei la vârful statului român este extrem de grav", a mai susţinut Băsescu.

Aprecierea oportunităţii adoptării unei ordonanţe de urgenţă constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat, putând fi cenzurat doar prin controlul parlamentar, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat că prin ancheta DNA privind OUG 13 a fost perturbată activitatea Guvernului. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: traian basescu