x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: "Fără reformă în educaţie, România e condamnată la rămânerea în urmă"

Băsescu: "Fără reformă în educaţie, România e condamnată la rămânerea în urmă"

25 Oct 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, la Satu Mare, la o întâlnire cu reprezentanţi ai administraţie locale şi angajaţi din educaţie, sănătate şi agricultură, că România "e condamnată la rămânerea în urmă" în cazul în care nu se face reformă în educaţie.



Şeful statului a afirmat că noua lege a educaţiei, aflată acum la Curtea Constituţională, va aduce o schimbare majoră în învăţământ.

"Nu există nicio altă resursă mai puternică decât educaţia. Nu există nicio altă resursă mai importantă decât capacitatea sistemului de educaţie de a pregăti generaţiile de tineri ce intră pe piaţa muncii. Cu această lege, schimbarea va fi majoră, de la memorare la o educaţie de dobândire de competenţe, cum ar fi cele în IT, matematică, fizică, nu competenţe memorate, ci competenţa de a face. Competenţe pe care le pot pune în aplicare imediat ce au terminat şcoala", a spus Băsescu.

El a adăugat că anul viitor va trebui iniţiat un proces de pregătire a cadrelor didactice pentru a trece la noul sistem, informează Mediafax.

"Dacă nu se face reformă în educaţie, România e condamnată la rămânerea în urmă. Această reformă trebuie să o facem cu corpul didactic pe care îl avem acum, un personal bun şi instruit, dar care trebuie să schimbe modul de predare", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a atras atenţia administraţiei locale că acesta este cel mai mare proces de descentralizare, şcolile urmând să intre sub controlul administraţiei locale.

Băsescu a făcut apel la dascăli şi la reprezentanţii autorităţilor să dirijeze acest proces de preluare a şcolilor, pentru a fi "un mare succes pentru România".

"A adapta şcoala la cerinţele economiei româneşti şi europene e cel mai important proces de reformă pentru a putea ajunge la prosperitate. Ar fi un succes al celor 22 de milioane de români", a menţionat el.

Preşedintele Băsescu a făcut referire la reforma învăţământului şi într-o declaraţie de presă susţinută după întâlnire.

"Conform noii legi a educaţiei naţionale, învăţământul superior devine aproape complet autonom. El nu va fi supus decât procesului de autorizare, ce va fi făcut de agenţii din cadrul Ministerului Educaţiei şi, evident, va fi finanţat de stat", a menţionat el.

Şeful statului a adăugat că, după reformă, vor fi universităţi care vor fi acreditate să elibereze diplome de licenţă, "puţine" care vor organiza masterate, iar "şi mai puţine vor organiza doctorate".

×
Subiecte în articol: politic