x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: "Franţa a fost printre principalii susţinători ai transformărilor din România"

Băsescu: "Franţa a fost printre principalii susţinători ai transformărilor din România"

14 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, astăzi, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, un mesaj poporului francez, arătând că această ţară nu este doar un simplu partener al României, ''este o ţară care a dat lumii valori culturale, a dat lumii jertfe pentru libertate, a dat lumii ştiinţa de a strânge în jurul său popoare pentru o cauză dreaptă, a dat, totodată, inovaţie şi ştiinţă''.



''Sărbătorim astăzi un mare popor, dar în acelaşi timp, sărbătorim un eveniment care a marcat istoria umanităţii prin setul de valori pe care l-a oferit, valori universale, între care libertatea este cea mai scumpă şi astăzi. Istoria României moderne este marcată de parteneriatul cu Franţa, fie că vorbim de conducătorii revoluţiei paşoptiste, instruiţi, educaţi la Paris, fie că vorbim de unirea principatelor, fie că vorbim despre România Mare - toate aceste evenimente majore din istoria naţiunii române au însemnat sprijin din partea Franţei'', a spus şeful statului, citat de Agerpres.

El a remarcat că după revoluţia din 1989, Franţa a fost unul dintre principalii susţinători ai transformărilor din România şi, în mod egal, ai integrării ţării noastre în structurile euroatlantice.

''Este memorabilă adevărata bătălie politică pe care preşedintele Jacques Chirac a dat-o la Madrid, când se punea problema intrării României în NATO. Franţa a fost un susţinător fără rezerve al integrării României în UE, iar după intrare, Franţa ne-a fost un partener şi în procesul de integrare reală în structurile UE'', a mai spus Băsescu.

Şeful statului a mai arătat că cele două ţări au acum în faţă alte provocări pe care vor trebui să le treacă împreună, în parteneriat, referindu-se la dificultăţile crizei economice, la necesitatea intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, la Parteneriatul Estic şi la participarea comună în Afganistan.

''Sunt provocări cărora, prin prisma parteneriatului strategic pe care l-am semnat cu preşedintele Nicolas Sarkozy, anul trecut, la Bucureşti, am convingerea că le vom trece împreună. Cred că dincolo de provocările regionale, nu putem să nu privim la discuţiile pe care le-am purtat la Paris cu privire la cooperarea româno-franceză în industria aeronautică şi, nu în ultimul rând, la cooperarea româno-franceză în a da viabilitate proiectului Nabucco în perioada următoare'', a evidenţiat Băsescu.

El a mai spus că dincolo de realităţile lumii politice şi economice, în care cele două ţări evoluează împreună, finanţarea de către statul francez a construirii la Bucureşti a unui nou liceu francez reprezintă un semnal în plus în legătură cu atenţia pe care Franţa o acordă României.

La evenimentul organizat la Ambasada Franţei au mai participat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, vicepremierul Dan Nica, miniştrii ai Cabinetului Boc, principele Radu, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, foştii premieri Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu.

×
Subiecte în articol: politic franta