x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu îi apără pe greşiţii neamului Boc şi Oprea

Băsescu îi apără pe greşiţii neamului Boc şi Oprea

de Adriana Duţulescu    |    22 Ian 2011   •   23:48
Băsescu îi apără pe greşiţii neamului Boc şi Oprea
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

147892-dm-20100315171413004.jpgPreşedintele Traian Băsescu a anun­ţat aseară, după o întâlnire la Cotro­ceni cu premierul Boc, miniştrii care au ca sarcină implementarea legii privind pensiile speciale (Apărare, Interne, Muncă, Justiţie şi Finanţe) şi cu şefii SRI şi SIE, că Executivul va emite o ordonanţă de urgenţă prin care va prelungi termenul de recalculare a pensiilor militare până pe 31 decembrie 2011.

Şeful statului a mai anunţat că totodată Guvernul va emite o nouă hotărâre de Guvern care să ţină cont de elementele invalidate de ÎCCJ în cazul HG 735/2010. Băsescu a spus că decizia ÎCCJ nu se referă la de­cla­rarea ca ilegală a recalculării pensii­lor, ci la unele prevederi aplicabile pensionarilor, precum obligaţia de a aduce unele adeverinţe şi a acuzat o manipulare şi "o minciună promova­tă" de trusturile de presă, cărora li s-au alăturat în mod regretabil şi po­li­ticieni, dar şi militari, care au dat "cins­tea pe ruşine".

Traian Băsescu i-a apărat pe premierul Emil Boc şi pe  ministrul Apărării Gabriel Oprea, responsabilii pentru haosul recalculării pensiilor militare, spunând că "ceea ce a suspendat ÎCCJ stabilea metodologia adi­că pensionarul trebuie să meargă să îşi aducă adeverinţă. Această hotărâre este suspendată". "Împreu­nă cu participanţii la discuţii în ve­de­rea găsirii unei soluţii, am stabilit ur­mă­toarele măsuri: Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă de prelungire a termenului de calculare până la 31.12.2011. Pensiile recalculate şi comunicate pensionarilor militari rămân valabile. Atât cele care au crescut cât şi cele care au scăzut. Pensio­narii militari cărora li s-au recalculat pensiile, începând cu februarie vor primi pensia din decembrie 2010 şi di­ferenţa corespun­ză­toare sumei pri­mite în ianuarie. Guvernul va emite o nouă hotărâre de aplicare a Legii 119/2010 care să ţină cont de elemen­tele invalidate în hotărârea 735. Se va crea un alt mecanism de strângere a datelor", a explicat şeful statului. 

Băsescu a dat vina pe "clasicii" moguli pentru campania de presă pri­vitoare la scandalul recalculării pen­siilor militarilor. "Fac câteva ob­servaţii legate de campania care s-a desfăşurat legat de acest subiect. Este evident pentru mine că după ce cele două trusturi de presă, ale lui Vîntu şi Voiculescu au avut o importantă contribuţie de a ţine naţiunea dezbinată într-o perioadă de criză, acum au încercat acelaşi lucru şi cu militarii", a spus Băsescu. "Aceşti domni în­cear­că să blocheaze un proces în care mi­litarii cu carieră completă câştigă la pensie", a adăugat el.

Totodată, Băsescu a atacat şi anumite categorii de militari, despre care a spus că au beneficiat de privilegii, în detrimentul altora, dând exemplu celor care "nu şi-au făcut din cariera militară o carieră completă, dar au primit un miliard de lei la trecerea în rezervă. Nu putem renunţa la acestă lege pentru că ea creează condiţii pentru ca tinerii să intre şi în sistemul de pensii private. E obiectivul nostru ca mili­tarii să beneficieze şi de sistemul privat de pensii". "Asta-i viaţa! În de­mo­craţie trebuie să iei măsuri în fa­voarea majorităţii", a mai spus Bă­sescu.

×